Lengyelország egy csapásra azok közé az országok közé emelkedhet, amelyekben az elektronikai cikkek nagyon drágák, ha a kormány terveivel összhangban bevezetik az elektronikai termékekre kivetett úgynevezett reprodukciós adót - írta a Rzeczpospolita. Miután az emiatt várható áremelkedés átszivárog a használt termékek piacára is, a legszegényebb családok a korábbinál is távolabb kerülhetnek a digitális világtól.

A kulturális minisztérium hatszázalékos adó bevezetésének tervén dolgozik. Ezt a mobiltelefonok, a tévék, a komputerek, szóval minden olyan termék árára ráterhelnék, amelyeken művészeti alkotások, zenék, videók játszhatók le. A magyarázat az, hogy a befolyó pénzt a hazai kultúra támogatására fordítanák, ám ezt a lengyelek nem veszik be.

Inkább nem fizetnének újabb adót. ASocial Changes piackutató cég felméréséből kiderült, hogy az új díjat a megkérdezettek 75 százaléka elutasítja és csak 10 százalékuk fogadja el. A válaszadók többsége úgy véli, hogy az elektronika megadóztatását a távmunka és távtanulás felfutásának időszakában kifejezetten barátságtalan és kontraproduktív lépés.

A felmérésben részt vevők több mint fele azt nyilatkozta, hogy ennek az adónak a bevezetése után csökkenteni fogja vásárlásainak gyakoriságát. Annál is inkább, mert - mint ezt a megkérdezettek 58 százaléka jelezte - a vásárlók jelenlegi gazdasági helyzete is romlott a járvány hatására. Szakértők szerint az új adó a feketepiacra terelné a vásárlókat, ami szélesre tárná a kaput a gyanús távol-keleti termékek előtt.