Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország egy csapásra azok közé az országok közé emelkedhet, amelyekben az elektronikai cikkek nagyon drágák, ha a kormány terveivel összhangban bevezetik az elektronikai termékekre kivetett úgynevezett reprodukciós adót - írta a Rzeczpospolita. Miután az emiatt várható áremelkedés átszivárog a használt termékek piacára is, a legszegényebb családok a korábbinál is távolabb kerülhetnek a digitális világtól.

A kulturális minisztérium hatszázalékos adó bevezetésének tervén dolgozik. Ezt a mobiltelefonok, a tévék, a komputerek, szóval minden olyan termék árára ráterhelnék, amelyeken művészeti alkotások, zenék, videók játszhatók le. A magyarázat az, hogy a befolyó pénzt a hazai kultúra támogatására fordítanák, ám ezt a lengyelek nem veszik be.

Inkább nem fizetnének újabb adót. ASocial Changes piackutató cég felméréséből kiderült, hogy az új díjat a megkérdezettek 75 százaléka elutasítja és csak 10 százalékuk fogadja el. A válaszadók többsége úgy véli, hogy az elektronika megadóztatását a távmunka és távtanulás felfutásának időszakában kifejezetten barátságtalan és kontraproduktív lépés.

A felmérésben részt vevők több mint fele azt nyilatkozta, hogy ennek az adónak a bevezetése után csökkenteni fogja vásárlásainak gyakoriságát. Annál is inkább, mert - mint ezt a megkérdezettek 58 százaléka jelezte - a vásárlók jelenlegi gazdasági helyzete is romlott a járvány hatására. Szakértők szerint az új adó a feketepiacra terelné a vásárlókat, ami szélesre tárná a kaput a gyanús távol-keleti termékek előtt.