Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dijsselbloem közölte: az eurózóna erősebb, mint korábban, és erőteljes az elhatározás a tagállamok részéről, hogy a monetáris unió erejét megőrizzék. "Az Eurócsoport, amelynek hangsúlyozom, 19 tagja van, készen áll, szorosan figyelemmel kíséri a görögországi gazdasági és pénzügyi helyzetet, s kész összeülni, ha további intézkedésre lenne szükség" - mondta a holland pénzügyminiszter.

Dijsselbloem szerint sok forgatókönyv megvalósulása lehetséges, de ha a görögök a jelenlegi úton mennek tovább, akkor a mentőprogram kedden véget fog érni. "Nem kerülhetjük el, hogy ilyen világosan fogalmazzunk" - hangsúlyozta a politikus. A miniszter elmondta, hogy görög kollégájuk maga távozott a tanácskozás vége előtt, a többiek viszont kérték a lehetséges következmények megtárgyalását.

Dijsselbloem tudatta, hogy érdemes összevetni az előző görög kormányok által kötött megállapodást a mentőcsomagért cserébe végrehajtandó reformokról a legutóbbi javaslattal, mert jelentős a különbség, és a görög kormány több javaslata is benne van.

"A lényeg, hogy a számok stimmeljenek, hogy Görögország újra sínen legyen. Sosem tettünk úgy, mintha ez könnyű lenne. Sosem ígértük, hogy ez egy könnyű út lesz. Nehéz lesz, kemény lesz" - húzta alá Jeroen Dijsselbloem, aki azt is megjegyezte, hogy ha a görögök a folyamat lezárása nélkül felállnak a tárgyalóasztaltól, így nem hagynak lehetőséget az Eurócsoportnak, hogy további lehetőségeket számba vegyen, akkor nem tudja, miért kellene Görögországnak további haladékot kapnia.

"Legyünk őszinték: senkinek sem segít, ha olyan programot állítunk össze, amellyel Görögország ugyanott van, ahol a part szakad, mert azzal csak azt biztosítjuk, hogy egymást érik majd a programok, és ez az utolsó dolog, amit a görög kormány és a görögök akarnak" - magyarázta Jeroen Dijsselbloem.