Csak a napokban derült ki, hogy Antoni Macierewicz lengyel hadügyminiszter "feltűnés nélkül" távozott az uniós országok nem hivatalos szeptemberi pozsonyi találkozójáról - idézte a lengyel sajtó a nyugati média értesüléseit. Még a Lengyelország feliratú táblát is magával vitte, hogy ne legyen feltűnő a hiánya.

Az ok a francia-lengyel viszony fagyossá válása a lengyel hadsereg helikopterbeszerzési tenderének felülvizsgálása miatt. Francois Hollande francia államfő és kormányának hadügyminisztere szintén emiatt mondta le részvételét egy varsói nemzetközi találkozón. Válaszul a lengyel küldöttség nem utazik el a párizsi fegyverbemutatóra.

Még sem kell

A történet előzménye, hogy az előző kormány, amelyet a mérsékelt jobboldali Polgári Platform vezetett, egy tender nyomán 50 Caracal típusú francia helikoptert rendelt 13,4 milliárd Zlotyért (3,4 milliárd dollár). A gépeket az Airbus szállította volna azzal a vállalással, hogy a bevételből beruházásokat valósít meg Lengyelországban, amelynek nyomán 6000 munkahely jött volna létre.

A tavaly novemberben hatalomra került, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormány, azonban kevésnek tartja a cég vállalásait, ezért felmondta a megállapodást. Ezt követően az amerikai Sikorsky licence alapján Lengyelországban készülő Black Hawk helikoptereket rendelt.

Kéne a régiós piac

Az ügy már az első fordulóban is nagy vitát váltott ki, mert az amerikai cég végül is már meglévő lengyel gyártási kapacitásaira támaszkodva indult (és vesztett), míg az Airbus csak az üzlet nyomán fektetett volna be az országban.

A Sikorsky szeretné megszerezni a teljes kelet-közép-európai régiót, amelynek országai kénytelenek lecserélni a szovjet időkből marad Mi-24-es gépeiket - derül ki az iho.hu cikkéből.