Az USA 2014 októberében megtagadta a belépést az ország területére hat meg nem nevezett magyar állampolgártól, a szóbeszéd szerint érintett volt Habony Árpád, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója is - írja az Átlátszó.

Habony azonban akkor egy friss újsággal fényképezkedett Washingtonban, ami két dolgot jelenthetett: vagy nem volt kitiltva, vagy diplomata-útlevele volt. Az Index rá is kérdezett akkor a külügyminisztériumnál, hogy van-e Habonynak diplomata-útlevele, azonban nem kapott választ.

Ezután Szél Bernadett, az LMP akkori társelnöke közadatigényléssel fordult az ügyben a külügyhöz, amely végül csak pereskedés után, 2015-ben válaszolt: Habonynak akkor és azelőtt sem volt diplomata-útlevele. 2017-ben a jobbikos Szilágyi György kérdésére is azt válaszolta a külügyminisztérium, hogy "Habony Árpád nem rendelkezett és nem rendelkezik diplomata-útlevéllel"

Végül az Átlátszó kérdésére a külügy elárulta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Habony Árpád részére - az érintett kérelme alapján - 2019. február 15-én engedélyezte a diplomata-útlevél kiállítását. Azt nem közölték, miért kapott diplomata-útlevelet Habony, akit évek óta Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójaként emlegetnek, és a hírek szerint a háttérből irányítja a kormányzati kommunikációt.

Egy ideje külföldön terjeszkedik: 2017-ben Szlovéniában kezdtek médiavásárlásba a hozzá köthető cégek, idén áprilisban pedig az egyik érdekeltsége V4 News Agency (V4NA) néven Londonban alapított nemzetközi hírügynökséget, amelyre a Válasz.hu bukkant rá.