Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerbiai kormányküldöttség kínai látogatásán közel hárommilliárd euró értékben születnek együttműködési megállapodások - adta hírül a vajdasági Magyar Szó. A szerb kormány nevében Sinisa Mali pénzügyminiszter írta alá a belgrádi Borcsán építendő ipari parkról szóló megállapodást.

A kivitelező a China Road and Bridge Corporation (CRBC). Sajtóhírek szerint a park azért különösen jelentős, mert ez lehet az Európában üzletelő kínai nagyvállalatok központja. A hírügynökségi jelentések szerint a CRBC 220 millió eurót fektet a projektbe. Ha ehhez hozzászámolják a később itt termelő kínai vállalatok beruházásait is, akkor ez az érték elérheti a kétmilliárd eurót.

Az ipari park 320 hektáron terül majd el, több mint ezer kínai vállalat fog itt működni, a munkahelyek száma elérheti a 10 ezret. Ez lesz Európa legnagyobb kínai ipari parkja, amit a barátság parkjának terveznek nevezni.

Az együttműködés további eleme lehet, hogy Szerbia hat hónapon belül elindítja a disznólábhoz és -körömhöz hasonló, vagyis a Szerbiában hulladékba dobott állati eredetű termékek kiszállítását Kínába. Aleksandar Vucic államfő arra kérte kínai kollégáját Hszi Csin-pinget, hogy vonják be Szerbiát a repülő autók gyártásába. Emellett szívesen látnának Szerbiában elektromos gépkocsikat és autóbuszokat gyártó kínai üzemeket is.

A fotó forrása: Mike Nelson/AFP