Dízelautók: váratlan bejelentést tett Merkel

A német kormányzat szeretné elkerülni a dízelautók kitiltását és használatuk korlátozását - írja a Portfolio.hu a Cleantechnica.com-ra hivatkozva. Angela Merkel a kétnapos kormányülést követően közvetve arra utalt, hogy a német autógyártókkal közösen oldanák meg a dízelautókkal összefüggő problémákat.
Szabó Zsuzsanna, 2018. április 14. szombat, 14:25
Fotó: AFP

A kétnapos német kormányülést követő nyilatkozatában a német kancellár kiemelte, hogy a német kormányzat nem tervez nagyszabású csúcstalálkozót az autógyártókkal, Angela Merkel mindemellett hozzátette, hogy biztosan lesznek technikai munkacsoport-szintű találkozók, amelyeket ezen csúcstalálkozó keretrendszerében hoztak létre - írja a Portfolio.hu a Cleantechnica.com-ra hivatkozva.

Merkel nyilatkozata utalás a német kormányzat dízelautók lehetséges kitiltására vonatkozó törekvések megakadályozására, amelyet a német régiók és városok alkalmaznának a dízelautókkal szemben ott, ahol a levegő szennyezettsége ezt indokolná.

Merkel szerint a kormányzat egyetért abban, hogy el kell kerülni a dízelautók kitiltását és használatuk korlátozását is. A kijelentést megelőzően a német közlekedési tárca vezetője cáfolta, hogy a kormány egy autógyártókat tömörítő alapot hozna létre a dízelautók átalakítására. (Az átalakítást egyébként annak költségvonzata miatt sokatn nem tartják járható útnak.)

A bizonytalanság az újatóeladásokon is meglátszott már - emlékeztet a Portfolio. Márciusban 3 százalékkal csökkent az újautó-értékesítések száma Németországban: a benzines gépjárművek eladásai 9,3 százalékkal emelkedtek, a dízelautó-eladások a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva 25 százalékos visszaesést mutattak. A használtautók piacán márciusban a korábbi év hasonló időszakához képest 11,6 százalékkal zuhantak vissza az eladások.

A német Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) számításai szerint a dízelautók belvárosokból közelgő kitiltásának költsége akár a 45 milliárd eurót is elérheti, a német autótulajdonosok kára pedig elérheti a 20 milliárd eurót.

Fotó: AFP photo/ Patrik STOLLARZ

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2018.04.15 11:51

@laci_52: " a gazdaságpolitika érdekei felülírják a környezetvédelem érdekeit."

Ez még nagyon sokáig így lesz! Te tényleg elhitted, hogy a dizel autókat kitiltják?
Ennyi erővel a piroska és a farkas meséjét is elhihetnéd:))

A győri motor gyáregységben ömlenek a sorról a dízelmotorok.
Gondolod, hogy azért gyártják, mert kell egy kis eladhatatlan raktárkészlet?
Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik , hogy komoly erőforrásokat fordítanak a villamos hajtásba. De ez a történet még kicsit távol van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.04.14 23:15

"Merkel szerint a kormányzat egyetért abban, hogy el kell kerülni a dízelautók kitiltását és használatuk korlátozását is"

Tipikus Merkel-féle megalkuvás: a gazdaságpolitika érdekei felülírják a környezetvédelem érdekeit. Nagyon sok dízelautó fut Németországban és a (dízelmotor-)gyártókapacitás is hatalmas, felszámolása nagyon nagy veszteséget okozna az autógyáraknak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html