Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia kormány is visszafizettetné a Volkswagen csoporttal az állami támogatást, amelyet az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek vásárlásához nyújtott - jelezte szerdán Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter. "Miután az úgynevezett tiszta járművek vásárlásához közpénzből utalt támogatás járt, ezt a közpénzt vissza kellene fizetni" - mondta a tárcavezető a BFM hírtelevíziónak a kormányülést követően. A miniszter jelezte: a tárca már vizsgálja, hogy mekkora összegről lehet szó.

"Tudjuk, hogy valamivel kevesebb mint egymillió Volkswagen jármű fut Franciaországban a csalásra lehetőséget adó szoftverrel, és a környezetvédelmi bónusz nem feltétlenül járt mindegyiknek, az a vásárlás évétől függ. Ennek felmérése függvényében fogjuk benyújtani a számlát a Volkswagennek" - tette hozzá. "Összeírjuk az elmúlt években átutalt bónuszokat és a csalásnak megfelelő mértékben fogjuk kérni a visszatérítéseket" - hangsúlyozta.

A környezetvédelmi miniszter múlt szerdán "az állam és az adófizetők meglopásáról" beszélt annak kapcsán, hogy kiderült, a Volkswagen autógyár csalt bizonyos modelljei károsanyag-kibocsátását illetően.

A legnagyobb európai autógyártó elismerte, hogy mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóba telepítettek olyan szoftvert, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem. Ebből közel egymillió került forgalomba Franciaországban.