Döbbenetes adat az idei nyárról

Mintegy 400 melegrekord dőlt meg az északi féltekén a nyári hőhullámok idején - derítették ki amerikai kutatók az időjárási adatok globális elemzése alapján az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. október 9. szerda, 11:04
Fotó: Shutterstock

A május 1. és augusztus 30. közötti időszakban 29 országban dőltek meg a rekordok, egyharmaduk Németországban, Franciaországban és Hollandiában. Az északi féltekén ebben az időszakban több mint 1200 olyan hely volt, ahol az adott hónapban a legmelegebbet mértek az feljegyzések kezdete óta - közölték a kaliforniai Berkeley Egyetem klímakutató intézetének, a Berkeley Earthnek a tudósai.

"Európa egyes részein az időjárási megfigyelés története több mint 150 évre nyúlik vissza, ennek ellenére még mindig feljegyeztek rekord magas hőmérsékleteket" - mondta Robert Rohde, az egyetem vezető kutatója a BBC Newsnak.

Európán kívül több mint 30 melegrekord dőlt meg az Egyesült Államokban, 10 Japánban, ahol a hőhullám következtében 11 ember vesztette életét.

A rekordmagas hőmérsékletek növekvő száma a globális felmelegedés hosszú távú folyamatának a része. "Ahogy a Föld melegszik, az időjárásmegfigyelő állomásoknak egyre könnyebb új hőmérsékleti rekordokat rögzíteniük. A múltban általában csak az állomások mintegy két százaléka jegyezhetett fel új rekordot egy adott évben" - magyarázta a kutató. Manapság azonban látunk olyan éveket, mint 2019 is, amikor az állomások öt vagy még több százaléka jegyez fel rekordmagas hőmérsékleteket - tette hozzá.

A világ vezető klímakutató-intézeteinek adatai szerint az idei volt a világon a valaha mért legmelegebb július, amely Európában páratlan hőhullámmal párosult Európában.

Júliusban 0,04 Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet az előző legmagasabb, 2016-ban mért júliusi átlaghőmérsékletet. 2019 júliusában 0,56 Celsius-fokkal melegebb volt átlagosan, mint az 1981-2000 közötti időszak átlaghőmérséklete, ez 1,2 Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás előtti időszakban, amely az ENSZ klímakutatói számára a viszonyítási alap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.10.09 20:57

Az adott hőmérsékletemelkedés tényleg jelentős.
Csakhogy nem tudom mit kezdjek vele.
Amikor felelős emberek szájából hangzik el az a sületlenség, hogy az amazonasi őserdő a Föld tüdeje.
Honnan lehet tudni, hogy mi vehető komolyan?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.10.09 18:13

@na4:
"A műszerek mérési hibája nagyobb ennél"
A Te otthoni hőmérődnek biztosan... a méréseket azonban hitelesített hőmérőkkel mérik. Amúgy meg a méréseket sok hitelesített hőmérővel végezték és az eredményeket átlagolták.
Nem vagyok biztos benne, hogy matekból messzire jutottál a tanulmányokban, de címszavakban, ezekre keressél rá:
nagy számok törvénye,
statisztikai átlag és szórás.
Ezek megmagyarázzák, miért írtál butaságot. A nagyszámú eleve meglehetősen pontos hőmérőnek a hibái kioltják egymást. Az átlagolás meg kihozhat egy ilyen érthetetlenül tört eredményt. Ennek okáról már volt szó egy másik fórumon. A globális felmelegedés globálisan értendő, egyes területek az átlagnál jobban is melegedhetnek (pl. Kárpát medence) és még az is lehet, hogy pont a melegedés miatt egyes tengerparti területek elkezdenek lehűlni (mert a Golf áramlat lassul).
Sok ilyen adat aztán szépen kihozza a globális folyamatokat.
A 0,04 oC meg nem is olyan kevés. 20 év (2039-re) alatt 0,8 oC. A klímaváltozással foglalkozó tudósok attól tartanak. hogy 1,5 fok egy olyan határ, amit a jelenlegi gyorsuló ütemmel már 2050-re elér az emberiség. Ez már sok számítás szerint visszafordíthatatlan és öngerjesztő folyamatokat indít el.
Senki nem mondja, hogy az emberiség kihal. Valószínűleg nem fog.
Csakhogy a klímaváltozás miatt a környezet olyan mértékben megváltozik, ami mindent megváltoztat, lakhatatlanná válnak területek, az ivóvíz hiány lesz (ma is az sok helyen). A technika mindenen segíthet, de az időjárási szélsőségek erősödését nem tudjuk kivédeni, mint az erősödő hurrikánok, rendkívüli csapadékok, vagy szárazságok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.10.09 15:44

A klímaváltozás folyamatos. Volt jégkorszak, most lesz majd sültkorszak is. Egyensúly.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.10.09 12:53

" ... 0,04 Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet ... " A műszerek mérési hibája nagyobb ennél ... hahahahahaha

https://www.youtube.com/watch?v=GpVBH-HY5Ow
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html