Döbbenetes árváltozások jöhetnek

Elképzelhető, hogy az olaj ára további tíz százalékkal zuhan, egyes elemzők szerint 70-90 dolláros szintek is visszaköszönhetnek az olajpiacon, ami lejtőre küldheti az üzemanyagok árát is.
Napi.hu, 2014. szeptember 9. kedd, 19:11
Fotó: MTI/EPA

Az elemzők egy része úgy látja, hogy az olaj ára további tíz százalékkal is zuhanhat az elmúlt hetek esését követően - írja a CNBC. A londoni Brent benchmark ára 16 hónapja először hétfőn hordónként száz dollár alá esett, ami főként arra vezethető vissza, hogy a kínai olajimport csökkenéséről érkeztek hírek. Az Atlanti-óceán térségében egy ideje olyan nagy túlkínálat alakult ki, hogy az ellensúlyozza a súlyos geopolitikai kockázatok, az orosz-ukrán konfliktus, az iraki háború vagy a líbiai polgárháború árnövelő hatását.

Ezt tetézte meg a kínai makroadat. A világ második legnagyobb gazdaságának viszonylag kisebb kereslete miatt évek óta nem látott jelenségnek lehetünk tanúi: színültig töltött tankhajók úsznak a világ óceánjain arra várva, hogy valahol kirakhassák a szállítmányukat. Nem kevesebb, mint 30 millió hordó olaj pihen az úszó raktárakban - idézte a CNBC Eric Lee-t, a Citigroup energiapiaci elemzőkét, aki szerint a Brent akár a 70-90 dollár/hordós sávba gyengülhet. Az árcsökkenés már megindult - teszi hozzá.

Contango

Az észak-amerikai WTI ára szintén nyomás alá került: a hét első napján 63 centtel, hordónként 92,66 dollárra csökkent, ami január közepe óta a legalacsonyabb érték. Emögött nem kis részben az áll, hogy az olajpala-kitermelésnek köszönhetően az USA-ban a nyár elején naponta 1,3 millió hordóval több olaj került piacra, mint 2013 azonos időszakában. Az Egyesült Államokban augusztusban naponta 8,6 millió hordó olajat hoztak felszínre a termelők.

Ennek alapján a WTI ára a hordónként 85 dolláros szint környékére eshet, sőt az is előfordulhat, hogy 80 dollár alá is benéz - véli John Kilduff, a New York-i Again Capital árupiaci befektető cég szakértője. Legutoljára a pénzügyi válsággal együtt járó gazdasági recesszió idején, 2008-2009-ben volt ilyen olcsó a fekete arany, annak ellenére, hogy akkor nem beszélhettünk túlkínálatról az Atlanti-óceán térségében és nem voltak jelentős tartalékok a tárolókban.

A kereskedői szaknyelvben contango néven ismert jelenség alakult ki a piac több szegmensében. Ez azt jelenti, hogy a következő hónapokra vonatkozó határidős árak magasabbak az azonnali (spot) piaci áraknál, mert a befektetők többet fizetnek a később szállítandó termékért. Erre azért hajlandóak, mert úgy látják, hogy ha most vásárolnának, akkor hosszú ideig raktározniuk kellene az olajat, vállalva annak költségét. A WTI ugyan még nincs contango helyzetben, de elemzők szerint jó úton halad afelé.

Hallgatnak a szaúdiak

Az OPEC jelenleg naponta 30 millió hordó olajat exportál, amihez Szaúd-Arábia, az olajtermelők szövetségének legnagyobb tagállama 10 millióval járul hozzá. Már a negyedik hete marad el az olaj ára a 100 dolláros határtól, amit a szaúdiak megfelelőnek tartanak, mégsem szólnak semmit - emlékeztet Lee. Az amerikai olajtermelés növekedéséről a szaúdiak korábban csupán annyit mondtak, hogy az csak kiegészíti a világpiaci kínálatot, ám mostanában talán már nem ilyen barátságos véleménnyel vannak róla - teszi hozzá.

Szaúd-Arábia könnyen megváltoztathatná a piaci helyzetet. Amíg nem veszik vissza kivitelüket a hanyatló árak miatt, addig tovább folytatódik a csökkenő trend - véli Kilduff. Lee hozzáteszi még ehhez, hogy további nyomást gyakorolhat az árakra az amerikai kereslet visszaesése a negyedik negyedévben - az évnek ebben a szakaszában az utazások csökkenése miatt ez rendszeresen így alakul.

Ráadásul az év végével további napi félmillió hordóval nőhet az észak-amerikai kínálat, miután megnyílik az Enbridge Flanagan South vezeték, amelyen a kandadai olajpalából nyert fekete arany eljuthat a Mexikói-öböl partjára. Lee úgy véli, hogy a világpiaci túlkínálat éppen annyi, amennyivel az elmúlt években nőtt az olajkitermelés az Észak-Amerikában.

Nem eszik olyan forrón...
Nem minden elemző látja úgy, hogy tovább fognak esni az árak. Az olajipar jelenleg egyáltalán nem hatékony: mindenfelé hajóznak az olajszállítmányok, észak-amerikai és észak-európai hajók tartanak Ázsia felé - mondja Andrew Lipow, a nevét viselő tanácsadó cég vezetője. A WTI ára a következő hetekben a finomítók karbantartása miatt kieső kereslet nyomán lemehet 90 dollár/hordóig, ám a világ olajkereslete várhatóan nőni fog az év utolsó két hónapjában, ami támaszt ad az áraknak.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

waszabi, 2014.09.10 09:50

Az a helyzet, hogy hosszabb távon nem tesz jót senkinek a magas olajár. Érdekes, hogy a szaúdiak, akik az amerikai pénzpiacon kb 10 %-nnyi befektetéssel bírnak (lehet, hogy már többel), miért érdekeltek egy elhúzódó válság fenntartásában. Mindenkinek az volna a jól felfogott érdeke, hogy pörögjön minden szektor, ne álljon a pénz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.09.10 09:46

Nem értem, mi abban a döbbenetes, hogy átmenetileg, talán néhány hónapra akár 10%-kal is csökkenhetnek az olajárak? A termelés a felhasználás és a betárolás is ingadozik, ezért az ár hullámzása természetes.

Hosszabb távon úgyis mindenképpen olajáremelkedés várható, mert a kitermelés költségei egyre magasabbak és a kereslet is folyamatosan növekszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.09.10 09:43

@laatoo: Mondani mindent lehet.Nézzük a tényeket.Irakban egy hordó olaj kiterkelése még három dollár sincs.Az amerikai és alaszkai az kb 35-50 dollár,és a északi tengeri norvég kb 75 dollár.Most akkor mindenki a legdrágább árral számol,és a hasznot meg zsebre teszi és jó napot???
Mert hát mindent lehet .....csak ez az északi olaj nem olyan sok hogy a világpiacon ármeghatározó tényezőnek kéne lennie.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.09.10 08:58

mikor az euro és a yen gyengül az usd-hez képest,akkor mindig esni szokott az olaj usd-ben számolt ára is.
euróban stagnál, ft-ban drágul az olaj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2014.09.10 06:46

@Zodiakus: azt csiripelik az olajosok hogy a kitermelési költség emelkedett meg jelentősen, felment 70 dollár környékére.

pl: http://www.portfolio.hu/gazdasag/energia/kbc_a_tartosan_magas_olajarra_kell_felkeszulni.94268.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html