Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelenleg egyetlen igazán hatékony "módszerrel" rendelkezünk a légkörben az ipari forradalom kezdete óta felhalmozódott szén-dioxid kivonására: a növények fotoszintézisével, amely a leveleken keresztül történik. Ha minden igaz, óriási változás történhet ezen a téren - derül ki a Bloomberg cikkéből.

Az amerikai Arizonai Állami Egyetem Negatív Szén-dixid-kibocsátási Központjának kutatói dolgoznak a növények leveleit helyettesíteni képes megoldáson. Felfedeztek egy kereskedelmi forgalomban használatos gyantát, amely száraz állapotában elnyeli a környezetében alacsony koncentrációban - azaz a normál levegőben - jelen lévő a szén-dioxidot.

Több lehetőség

Amikor az anyag átnedvesedik, kiszabadul belőle az üvegház hatású gáz, így többféle felhasználási lehetőséget is kínál. Az egyik, hogy az elnyelt gázzal együtt föld alatti tárolókban halmozzák fel. A másik, hogy üvegházakban hasznosítják, a harmadik, hogy a bennük lévő gázt algákkal "etetik" meg, amelyekből aztán bioüzemanyag készül.

A szakértők óvatosságra intenek az ilyen megoldásokkal kapcsolatban, mert úgy vélik, hogy ha sikerülne megkötni a legfőbb üvegház hatású gázt, az arra ösztönözné a döntéshozókat, hogy ne törődjenek a globális felmelegedés veszélyével. Azaz ne támogassák a fosszilis energiahordozók visszaszorítását szolgáló kutatásokat és fejlesztéseket.

Mint kacsa a nokedlit

Ugyanakkor a kutatók szerint a "műlevél" ezerszer több szén-dioxid megkötésére képes, mint a vele azonos méretű igazi, így áttörést ígér a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Jelenleg azzal kísérleteznek, hogy megtalálják a szén-dioxid-elnyelő gyanta leghatékonyabb és legkezelhetőbb formáját. Átpasszírozták már tésztaformázó gépen és szőttek belőle szőnyeget.