Döbbenetes fordulat jöhet

"Műlevelet" vagy legalábbis a falevelek funkcióját ellátó mesterséges anyagot találtak amerikai kutatók, amelynek segítségével ki lehetne vonni a légkörből a globális felmelegedést okozó szén-dioxidot.
Napi.hu, 2016. június 18. szombat, 20:15
Fotó: Reuters

Jelenleg egyetlen igazán hatékony "módszerrel" rendelkezünk a légkörben az ipari forradalom kezdete óta felhalmozódott szén-dioxid kivonására: a növények fotoszintézisével, amely a leveleken keresztül történik. Ha minden igaz, óriási változás történhet ezen a téren - derül ki a Bloomberg cikkéből.

Az amerikai Arizonai Állami Egyetem Negatív Szén-dixid-kibocsátási Központjának kutatói dolgoznak a növények leveleit helyettesíteni képes megoldáson. Felfedeztek egy kereskedelmi forgalomban használatos gyantát, amely száraz állapotában elnyeli a környezetében alacsony koncentrációban - azaz a normál levegőben - jelen lévő a szén-dioxidot.

Több lehetőség

Amikor az anyag átnedvesedik, kiszabadul belőle az üvegház hatású gáz, így többféle felhasználási lehetőséget is kínál. Az egyik, hogy az elnyelt gázzal együtt föld alatti tárolókban halmozzák fel. A másik, hogy üvegházakban hasznosítják, a harmadik, hogy a bennük lévő gázt algákkal "etetik" meg, amelyekből aztán bioüzemanyag készül.

A szakértők óvatosságra intenek az ilyen megoldásokkal kapcsolatban, mert úgy vélik, hogy ha sikerülne megkötni a legfőbb üvegház hatású gázt, az arra ösztönözné a döntéshozókat, hogy ne törődjenek a globális felmelegedés veszélyével. Azaz ne támogassák a fosszilis energiahordozók visszaszorítását szolgáló kutatásokat és fejlesztéseket.

Mint kacsa a nokedlit

Ugyanakkor a kutatók szerint a "műlevél" ezerszer több szén-dioxid megkötésére képes, mint a vele azonos méretű igazi, így áttörést ígér a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Jelenleg azzal kísérleteznek, hogy megtalálják a szén-dioxid-elnyelő gyanta leghatékonyabb és legkezelhetőbb formáját. Átpasszírozták már tésztaformázó gépen és szőttek belőle szőnyeget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.06.19 04:08

Termeszetesen a mesterseges fotoszintezis lenne a legjobb, de letezik mar az a technologia is, hogy a szendioxidot kozetbe zarjak, amit aztan egyszeruen el lehet temetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jferedoes, 2016.06.19 01:50

Ön már csak tudja, http://kdhnews.com/business/technology/arizona-state-university-researcher-takes-on-quest-for-negative-emissions/article_c0c01536-e273-11e5-8a81-971c69ebdb9e.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.06.18 21:54

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html