Döbbenetes kutatás jött a brexitről - semmi sem nagy ár?

Az Egyesült Királyság felbomlását sem tartaná túlzott árnak a brexitért, vagyis a brit EU-tagság megszűnéséért azoknak az angol választópolgároknak a nagy többsége, akik a kilépésre voksoltak az uniós tagságról rendezett tavalyi népszavazáson - tudósít az MTI.
K. Kiss Gergely, 2017. október 1. vasárnap, 16:48
Fotó: MTI/EPA

A tavaly júniusban tartott referendumon a választók szűk, 51,9 százalékos többséggel a brexitre voksoltak, vagyis arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Az Edinburghi Egyetem és a Cardiffi Egyetem vasárnap ismertetett közös felmérése szerint az Angliában élő brexit-szavazók 88 százaléka elfogadható árnak tartaná a brit EU-tagság megszűnéséért, ha Skóciában újabb népszavazást írnának ki a függetlenségről, és ezen a referendumon az elszakadást pártolók kerülnének többségbe.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, amelyen az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.
A brit EU-tagságról tavaly rendezett referendumon ugyanakkor a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök azóta többször is hangoztatott érvelése szerint Skóciának saját kezébe kell vennie a jövőjéről szóló döntést, mert nem engedheti meg, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

Egyelőre azonban nincsenek konkrét tervek az újabb függetlenségi népszavazás kiírására. A skót kormány hivatalos álláspontja szerint a Brexit-folyamat végén lesz érdemes újbóli napirendre venni a kérdést, mert akkor már világosabban látszanak a brit EU-tagság megszűnésének körülményei.
A skót és a walesi főváros egyetemének vasárnap bemutatott közös felmérése szerint a brexitre szavazó angolok 81 százaléka az észak-írországi megbékélési folyamat esetleges destabilizálódását sem tartaná túlzott árnak a brit EU-tagság megszűnéséért.

Nagy árat is hajlandóak fizetni

A brit EU-tagságról szóló tavalyi referendumon az észak-írországi választók többsége is bennmaradásra voksolt. A közvélemény-kutatás szerint - amelyben a két egyetem kutatói 3168 angliai lakóhelyű választópolgárt kérdeztek - a kormányzó Konzervatív Pártot támogató angol Brexit-párti szavazók 92 százaléka fogadná el Skócia függetlenné válását a brit EU-tagság megszűnésének áraként, és 87 százalékuk az észak-írországi békefolyamat veszélybe kerülését is hajlandó lenne megkockáztatni a brexitért.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt táborából a brexitre szavazók 78, illetve 67 százaléka tartaná elfogadhatónak a skót függetlenséget, illetve az észak-írországi rendezési folyamat elakadását a brit EU-tagság megszűnésének áraként.

Néhány héttel ezelőtt egy másik felmérés, amelyet a legnagyobb brit közvélemény-kutató hálózat, a YouGov készített, kimutatta, hogy országos átlagban a brexit-párti szavazók 61 százaléka azt sem tartaná túl nagy árnak, ha a kilépés jelentős károkat okozna a brit gazdaságnak, 38 százalékuk pedig még azt sem bánná, ha a brexit miatt ő vagy hozzátartozói elveszítenék állásukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK