Döbbenetes meglepetés jöhet két hét múlva

Elképesztő tempóban fogy a brit toryk előnye a Munkáspárttal szemben a két hét múlva esedékes parlamenti választások előtt. Theresa May kénytelen volt visszavonni választási programja egyik pontját, ami nagy blamázs, a manchesteri merénylet viszont erősítheti a kormánypártot.
Komócsin Sándor, 2017. május 26. péntek, 16:02
Fotó: MTI/EPA

Mindössze öt százalékpontra olvadt a brit Konzervatív Párt előnye a Munkáspárttal szemben a június 8-ai nagy-britanniai parlamenti választás előtt - idézi a Reuters a YouGov közvélemény-kutató intézet legfrissebb adatát. A történet végén Theresa May akkor is beleszaladhat egy váratlan pofonba, ha pártja simán nyer a szavazáson.

A YouGov vizsgálata az első a hétfői manchesteri terrortámadás óta. Az intézet május 24-én és 25-én kérdezte az embereket arról, melyik pártra adnák a voksukat. A toryk támogatottsága 43 százalékra esett az egy héttel korábbi 44 százalékról, míg a Munkáspárté 38 százalékra nőtt 35 százalékról.

A különbség tehát kilenc százalékpontról ötre csökkent. Két héttel ezelőtt a konzervatívok még 18 százalékpontos előnyben voltak, az előrehozott választás kiírásakor pedig 23 százalékponttal vezettek.

Rosszul sülhet el

Választási szakértők szerint ha ez a szavazati arány jönne össze országszerte, akkor a tory a parlamentben icipici, kétfős többségben lennének.

Ez rendkívül kínos lenne Maynek, ugyanis azért íratta ki a választást, hogy megerősítse politikai hátterét a brexittárgyalások megkezdése előtt. David Cameron vezetésével 2015-ben 12 fős többséget szereztek a toryk, ezért ha nem sikerülne ennél érezhetően jobb eredményt elérniük, akkor a miniszterelnök bizony felsülne.

Bizonytalansági tényezők

Az adatok értékelése ugyanakkor nehéz, mert a felmérés May szempontjából két ellentétes hatású eseményt követ. Az első igen kínos: néhány nappal a párt választási programjának ismertetése után vissza kellett vonnia egyik kulcsfontosságú ígéretét, miszerint emelni fogják azt az összeget, amelyet az idősek fizetnek szociális ellátásukét. A népnyelv dementia taxként, elhülyülésadóként emlegeti ezt a közterhet.

A bombamerénylet azonban, ahogy az az ilyen események esetén lenni szokott, a biztonságot ígérő hatalom, a kormány felé terelheti a szavazókat.

Ez valamelyest meglátszott May személyes népszerűségi indexében, amely mínusz nyolcról plusz egy pontra ment fel a merénylet után. Ellenfelének, a Munkáspárt elnökének, Jeremy Corbynnak eközben romlott a megítélése: indexe mínusz 11-ről mínusz 16-ra esett. Az előbbi volt az eddigi legjobb adata.

Ostorozás lesz

Az Egyesült Királyságban a hétfői tragédia után felfüggesztették a választási kampányt, amely pénteken kezdődött újra. Corbyn az előzetes információk szerint arra készült, hogy bírálja Mayt azért, mert belügyminisztersége alatt csökkent a rendőrség költségvetése. Emellett ostorozni szándékozik a kormány külpolitikáját, mondván: a brit részvétel a világ konfliktusainak kezelésében a terroristák célkeresztjébe helyezi az országot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

annamarie7275, 2017.05.27 23:27

A választás nem véletlen. Szerintem May is látja, hogy ebből nem fognak jól kijönni, bármi legyen a vége. A nyilatkozatai is azt erősítik hogy jó lenne ha veszítenének, és a széklet emiatt más párt nyakába hullana.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.05.27 13:16

@Darabont1453:
hehe, mondtam, hogyha sikerul elvinni egy kilepes, nem kilepes iranyba a kampanyt, akkor meg csunya vege is lehet ennek a probalkozasnak. az elmult egy ev anglia szopasarol szolt, akarki akarmit mond. a sullyedo hajorol ugralnak le a cegek es az emberek. lassan de biztosan mar mindenkinek van egy olyan ismerose, aki megerezte a valsag szelet. pedig ez meg semmi a hard landinghoz kepest, amit az elborultagyu cafka favorizal...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.05.27 09:47

Az elődjétől tanulhatott volna, még akkor is ha a jelenlegi pozícióját Cameron bukásának köszönheti. Szép duma ez az indok a "választói felhatalmazásról " a BREXIT tárgyalásokra. Csak hát mindenki tudja, hogy kamu, hiszen a népszavazás ezt a felhatalmazást megadta. A választók 2/3-a elment szavazni és a kilépésre szavazott a nép, még akkor is ha szoros volt az eredmény és megvezették több dologgal őket, de a politika már csak ilyen. A Munkáspárt gyengeségét akarták kihasználni ezért kell az előrehozott választás, csakhogy lassan a BREXIT pártiak egy része és az népszavazástól távol maradó fiatalok rájöttek, hogy a nagy kánaán amit a kilépéssel ígértek kamu. Már másnap megmondta a kormány, hogy az EU-s befizetésekre eddig szánt pénzt nem fogják az egészségügyre fordítani, pedig a kampányban ez volt a húzós érvek egyike, amivel az idősebb korosztályt édesgették a kilépés pártiak. A választók pedig meg fogják büntetni ezért konzervatív pártot. Ez nem azt jelenti, hogy elvesztik a választást, de a nagyobb győzelmet elfelejthetik, még az is lehet, hogy koalícióra kényszerülnek. A miniszterelnök asszony lábai alól pedig kicsúszik lassan a talaj, hiába próbál az új Margaret Thatcher lenni, a képességei neves elődjétől fényévekre vannak.
És a kilépési tárgyalások csak ezután jönnek, lehet egy másik női politikus fogja lerendezni a karrierjét a kontinensről...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html