A cigaretta árának tükröznie kellene azt a sok környezeti rombolást, amit a dohányipar okoz, az erdőirtástól kezdve a vízszennyezésig, állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya - írta a g7.hu az Independent cikke alapján. A tanulmány szerint a dohányültetvények az ázsiai és az afrikai erdők pusztulásának körülbelül 5 százalékáért felelnek.

A WHO kutatása szerint a dohánytermesztés gyakran jobban rombolja a környezetet, mint az alapvető élelmiszer-növények. A dohánytermesztés közel 84 millió tonna széndioxid-egyenértékű károsanyag-kibocsátással járul hozzá a klímaváltozáshoz, ami a globális kibocsátás 0,2 százaléka. Ez megfelel Peru és Izrael teljes károsanyag-kibocsátásának, és több mint kétszer akkora, mint Wales-é.

Világszerte több mint 5 millió hektár földterületet foglalnak el a dohányültetvények, amelyekre több mint 22 milliárd tonna vizet használnak el. Eszerint, ha valaki 50 éven át minden nap elszív egy doboz cigit, akkor 1,4 millió literrel súlyosbítja a vízhiányt a világban az élete során.

A világ legnagyobb cigarettafogyasztója Kína, ahol minden évben 2500 milliárd cigit állítanak elő, amihez több millió tonna vizet és több százezer hektár szántóföldet használnak. Mindeközben Kína súlyos vízhiánnyal küzd és közel 134 millió lakója szenved alultápláltságtól.

A jelentést azt is kiemeli, hogy a dohánytermesztés közel 90 százaléka a fejlődő világban koncentrálódik, ám az iparág nyereségének legnagyobb részét a fejlett országokban teszik zsebre.

A g7.hu cikke szerint a kormányokat éppen azért arra sürgetik, hogy vegyék figyelembe a dohányzás ökoszisztémára és klímaváltozásra gyakorolt hatásait és növeljék a cigarettára és a tekerős dohányra kivetett adók mértékét.

További javaslatuk, hogy külön büntessék azokat a vállalatokat, amelyek hozzájárulnak az erdőirtáshoz vagy a vízszennyezéshez, illetve tiltsák be az egyszer használatos szűrőket és a cigaretta csomagolásának felesleges elemeit.