Több mint százezer üzletnek, kilencszáz nagykereskedőnek és a dohánytermékek lengyelországi gyártónak már csak három hetük maradt arra, hogy regisztráltassák magukat abban az uniós rendszerben, amely követi e termékek eredetét és forgalmát - jelentette a Business Insider Polska.

A rendszer működtetéséért felelős Lengyel Értékpapír Előállító (PWPW) nem kezdte meg még a regisztrációs folyamatot, miközben a regisztrálás elmaradása esetén 2019. május 20-ától minden dohányterméket kizárhatnak a kereskedelemből Lengyelországban. Ezt az állami költségvetés is megérezheti, ugyanis ebbe évente több mint 25 milliárd zloty (1833 milliárd forint, több mint a budapesti 4-es metró építési költségének négyszerese) folyik be a dohánytermékek adója címén.

Számos kisbolt forgalmának 40 százalékát teszik ki a dohányipari termékek, így nem meglepő, hogy a kiskereskedők naponta érdeklődnek, hol lehet regisztrálni, hogy aztán folytathassák a cigaretta értékesítését. A PWPW azonban egyelőre csak egy tesztrendszert indított be, amelyen csak próbaként, jogi következmények nélkül lehet regisztrálni.