Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió dohánytermékekre vonatkozó irányelveit (Tobacco Product Directive - TPD) 2013 márciusában fogadta el az Európai Bizottság, és tavaly május 19-én léptek hatályba. Az új szabályok többségét az egyes tagországoknak 2016. május 20-áig kell átültetniük hazai jogrendjükbe.

A TPD egyebek mellett előírja, hogy a dohánytermékek csomagolásának mindkét legnagyobb felületén egészségvédő figyelmeztetéseket kell feltüntetni: a csomagolás elő- és hátoldali felületének 65 százalékát le kell fedniük a figyelmeztetéseknek, amelyeknek a csomagolási egységek felső részén is helyet kell kapniuk - írta a portál.

A nyomon követhetőségről szóló törvény bevezetésének határidejét 2019. május 20-áig tolták ki. Az Európai Bizottság határozza majd meg, hogy milyen adattartalommal, hogyan kell felállnia a dohánytermékek nyomon követhetőségére vonatkozó rendszernek, abban az adatokat hogyan kell tárolni. Hazánk, az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága tájékoztatása szerint él a lehetőséggel, amelyet az irányelv biztosít, tehát itthon 2019 májusáig maradnak az adójegyek a cigarettákon az új kombinált egészségvédő figyelmeztetések mellett.

A jogharmonizáció hazánkban is folyamatban van, tájékoztatta a honlapot az államtitkárság. Egyes fogalmakat - úgymint dohánytermék, dohányzás, gyűjtőcsomag vagy kombinált egészségvédő figyelmeztetés - pontosított egy törvénymódosítás, valamint rögzítették a dohánytermékek fogyasztók részére való, határokon átnyúló távértékesítése tilalmát - közli. Hozzáteszi, a módosításokat elfogadták és kihirdették már, de csak a jövő májusban lépnek hatályba. A dohánytermékek előállításának, forgalomba hozatalának és ellenőrzésének, a kombinált figyelmeztetéseknek és az egészségvédelmi bírság alkalmazásának szabályozása még folyamatban van.

Tíz állam, köztük Magyarország, idén júliusban állapodott meg a márkasemleges cigarettacsomagolások népszerűsítéséről. A kezdeményezésében Magyarországon kívül Franciaország, a Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália, Írország, Norvégia, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Svédország és Uruguay vesz részt. E csomagolással a dohányzás népszerűségének csökkentése a cél a fiatalok és a nők körében. Ezek a dobozok egységes külsővel, ugyanolyan színnel, méretben egyforma betűtípussal készülhetnek. Mivel a csomagoláson nem lehet logó, az egyetlen különbség a márkanév vagy vállalatnév és a dohány típusának megjelölése lesz.

Magyarország 2016 májusától tervezi bevezetni az egységes csomagolást - mondta Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára.

A világon elsőként Ausztrália vezette be a márkasemleges cigarettacsomagolást 2012-ben. A brit parlament - Írország után a másodikként Európában - márciusban hagyta jóvá a jövőre hatályba lépő jogszabályt. Franciaországban április 3-án döntött erről a parlament, és 2016 májusában lép a jogszabály hatályba. Az EU-s irányelv alapján a tagállamok maguk dönthetnek a bevezetéséről.