Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szabályozás szerint az átmeneti védelemben részesülő menekülőknek hat hónapi törökországi tartózkodást követően munkavállalási engedély iránti kérelmet nyújthatnak be a török hatóságokhoz.

A hét elején Volkan Bozkir török EU-ügyi miniszter - miután Ankarában találkozott Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével - azt mondta, hogy kormánya munkavállalási engedélyt készül bevezetni a szíriai menekültek számára, hogy fékezze továbbvándorlásukat Európába.

Az intézkedés különösen az iraki és szíriai menekülteknek válhat javára a várakozások szerint.

Törökországban több mint 2,2 millió szíriai és mintegy 200 ezer iraki kért menedéket az utóbbi években, de legálisan nem vállalhatnak munkát. Az Iránból, Afganisztánból és az afrikai országokból érkező, Európába tartó migránsok ugyanakkor tranzitországként tekintenek Törökországra, és nem szándékoznak ott letelepedni.

A tavaly november végi brüsszeli EU-török csúcson jóváhagyott akcióterv értelmében az Európai Unió 3 milliárd euró támogatást nyújt Törökországnak, és ennek fejében a török kormány vállalja határőrizetének megerősítését, a menekültek ellátásának javítását, valamint a hathatós közreműködést az embercsempész-hálózatok felgöngyölítésében.