A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,2 százalékkal 97,686 pontra gyengült a kora délelőtti európai kereskedésben, ami 0,7 százalékkal alacsonyabb a 98,371 ponton előző nap elért kétéves csúcshoz képest.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport csütörtökön közölt előzetes adatainak tanúsága szerint az amerikai feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,6 pontra, 116 havi mélypontra, a szolgáltatási szektoré pedig 50,9 pontra, 39 havi mélypontra süllyedt, ami arra utal, hogy meredeken lassul az amerikai gazdaság növekedése.

Mindeddig az amerikai-kínai kereskedelmi háború káros hatásai nagyrészt Ázsiában csapódtak le, Szingapúrtól Thaiföldig minden országban visszavetette a feldolgozóipar teljesítményét a pótvámok kölcsönös kivetésével párosuló viszály. Sokan érthető okokból úgy gondolták, hogy a kereskedelmi háborúk kedvezhetnek a dollárnak, és más országok nem tudják ezt megtorolni - mutatott rá Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank devizapiaci elemzője, hozzátéve, hogy a valóság bonyolultabb, a nagy csalódást keltő BMI-adat és más olyan tényezők, mint például a Huawei-sztori, feszültségeket keltenek az amerikai gazdaságban, és padlóra küldik a hangulatot.

Miután a múlt héten az amerikai kereskedelmi minisztérium feketelistára tette a mobil távközlési eszközöket gyártó Huawei Technologies kínai óriásvállalatot, Donald Trump amerikai elnök csütörtökön arról beszélt, elképzelhetőnek tartja az ügy rendezését a kínai-amerikai kereskedelmi megállapodás részeként. Ezzel együtt megismételte, hogy nagyon veszélyesnek tartja a kínai vállalatot katonai és biztonsági szempontból nézve.

A kereskedelmi feszültségek kiszélesedése és a gyenge gazdasági adatok felerősítették azokat a várakozásokat, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatot csökkenthet. A pénzpiacokon széles körben arra számítanak, hogy október végén, majd január elején kamatcsökkentés jöhet.

A dollár gyengülése segített az angol fontnak abban, hogy elrugaszkodjon négy és fél havi mélypontjáról, míg az euró-dollár keresztárfolyam rövid időre az 1,2-es szint fölé emelkedett. A közös európai fizetőeszköz erősödésében az is közrejátszhatott, hogy Hollandiában a csütörtökön megtartott európai parlamenti (EP-) választáson a Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártja csúcsjelöltje által vezetett Munkapárt végzett az első helyen az exit-poll felmérések szerint, meglepetést keltve az esélyesnek tartott euroszkeptikus erők legyőzésével.

Az euró árfolyamát jelentősen gyengítették az utóbbi hetekben azok a kilátások, hogy az EP-választásokon jól szerepelnek majd az euroszkeptikus nézeteket valló pártok.