Nem helyénvaló az "alulértékelés" kifejezés használata, az átváltási árfolyamot ugyanis a piaci erők határozzák meg, az Európai Központi Bank (EKB) mindössze az árstabilitás fenntartására összpontosít - mondta Valdis Dombrovskis, a brüsszeli testület euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke az MTI szerint.

Donald Trump kedden megosztott a Twitteren egy cikket az Európába érkező turistatömegekről, azt a kommentárt fűzve hozzá, hogy ez annak számlájára írható, hogy az uniós közös fizetőeszköz, illetve más valuták is le vannak értékelve a dollárhoz képest, ami komoly hátrányba sodorja az Egyesült Államokat.

Bejegyzésében az elnök odaszúrt egyet az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek (Fed) is, az alapkamatot túl magasnak, a mennyiségi szigorítást pedig nevetségesnek minősítve.

Az EKB szerdán közzétett indexe szerint az euró értéke öthavi csúcsot ért el a főbb kereskedelmi partnerek fizetőeszközeivel szemben, 2017 eleje óta mintegy négy százalékkal erősödött.

Az Európai Bizottság szerdán ismét az euró nemzetközi szerepének megerősítését sürgette, kiemelve ugyanakkor, hogy ez nem irányulna senki ellen.