Donald Trump, az USA elnöke azt javasolja, hogy halasszák el az idén november elején esedékes elnökválasztást, mert szerinte a postai szavazás bővülése utat nyit a csalások előtt, ami eltorzíthatja a szavazás eredményét. Úgy véli, addig kéne várni, amíg a szavazópolgárok biztonságosan és szabályosan tudnak választani. Az elnök nem halaszthat el a választást, időpontjáról - szokásosan november első keddje - a kongresszus dönt.

A BBC emlékeztet arra, hogy kevés bizonyíték áll rendelkezésre Trump állításának alátámasztására. Ugyanakkor tény, hogy ő maga régi ellenfele a postai szavazásnak, mert megbízhatatlannak tajtja azt. Az amerikai államok az egészségügyi kockázatok csökkentése miatt akarják megkönnyíteni a postai szavazást. Hat állam - Kalifornia, Utah, Hawaii, Colorado, Oregon és Washington - tervezi lehetővé tenni minden választónak, hogy a postai úton szavazhasson. Az államok felében lehet postán szavazni.

 

 

Az elnök - bizonyítékok bemutatás nélkül - azt állítja, hogy a levélszavazást tudják külföldi hatalmak a legkönnyebben manipulálni. Emellett szerinte ahol az USA-ban eddig kipróbálták, katasztrofális eredménnyel járt. A tervek szerint a regisztrált szavazók postán kapnák meg a szavazólapot, amit vissza kellene küldeniük vagy a választás napján kellene bedobniuk a szavazóládákba. A bírálók szerint ez lehetővé tenne, hogy egyesek mások helyett is szavazzanak, ugyanakkor az elmúlt években nem történtek tömeges csalások a postai szavazással - derül ki az ezzel kapcsolatos felmérésekből.

Trump a közvélemény-kutatások átlaga szerint 8-9 százalékponttal le van maradva Joe Biden volt alelnök, a Demokrata Párt várható elnökjelöltje mögött az elnökválasztási versenyben. A The Ecomist hetilap napi frissítésű online barométere szerint győzelmi esélye jelenleg a győztes mindent visz elvén folyó választáson mindössze 9 százalék. A szavazatok többségét 99 százalékos eséllyel Biden kapja meg. Az elektorok számában - a győzelemhez 270 kell - Biden 248-412-n, Trump 126-290-en áll. Biden áprilisban egy pénzgyűjtő rendezvényen arról beszélt, hogy Trump ki fog találni valamilyen indokot, amire hivatkozva az elnökválasztás elhalasztását fogja kezdeményezni.