A Detroit egyik elővárosában lakó, magát republikánusnak valló Jill Mott, aki függőségben szenvedőknek segít kilábalni bajukból, nem szereti, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke twitterüzentekkel árasztja el a nyilvánosságot, hogy túl kemény a mexikói határkerítés ügyében, és ha arról kérdezik, hogy a 2016-os elnökválasztás után 2020-ban is Trumpra adná-e a voksát, nagyot sóhajt. - Hát, ez a nagy kérdés - idézi az asszonyt a Business Insider.

Mott része annak a viszonylag kicsi, de jelentős szavazói csoportnak, amely akár eldöntheti a 2020-as elnökválasztást. A választók 18 százalékáról van szó, akik azt mondják: bizonyos fokig támogatják az elnököt. Figyelmeztető lehet a Republikánus Pártnak, hogy ez a csoport az elnök politikájában és viselkedésében is talál kifogásolni valót. A felmérést, amely felhívta a figyelmet az választói hangulat változására, a VoteCast készítette 115 ezer ember megkérdezésével az egész országban.

Különbségek

A közvélemény-kutatásban megszólalók 27 százaléka vallotta magát határozottan Trump támogatójának. A 18 százaléknyi feltételes támogató más véleményen van velük szemben a mexikói határkerítés, az egészségügy, a fegyverellenőrzés és a klímaváltozás ügyében. Sokkal fontosabbnak tartják az ország vezetőjének megbízhatóságát és viselkedését, kevésbé tartják magukat konzervatívnak, képzettebbek és nagyobb valószínűséggel nők, mint az elkötelezett csoport tagjai.

Mott például érti, hogy a elnök igyekszik bűncselekményként kezelni a bevándorlást, ám úgy látja megértőbbnek kellene lennie. Rövid távon például adhatna némi segítséget a sokszor reménytelen helyzetük elől menekülő embereknek. Az egészségügy területén a vonakodó Trump-támogatók úgy vélik, hogy a kormány feladata valamilyen segítséget adni ezen a téren minden amerikainak, így - szemben a kemény republikánusokkal - nem dobnák ki teljesen az ablakon az előző elnök, demokrata Barack Obama egészségügyi programját, amely ezt a célt szolgálta, ám sokba fájt az adófizetőknek.

Az ingadozók jobban tartanak a globális felmelegedéstől, mint a trumpisták és hajlamosabbak támogatni a fegyvertartást korlátozó törvényeket. Összességében nincsenek nagyon távol a nézeteik a demokratáéktól, amit az is bizonyít, hogy a 2018. novemberi időközi választásokon viszonylag sokan szavaztak közülük demokrata képviselő- és szenátorjelöltekre. Frank Luntz republikánus közvélemény-kutató szerint az a kérdés, hogy 2020-ban fenntartásaik ellenére még egyszer Trumpra szavaznak-e vagy inkább otthon maradnak.

Látják a bajt

A republikánus vezetők tisztában vannak az elnök táborának megosztottságával. Abban bíznak, hogy ő is érti ezt, és visszavesz vehemens stílusából, továbbá a gazdaság jó működésére koncentrál, amit sokan az ő sikerének tartanak. A hezitáló Trump-szavazók négyötöde például továbbra is úgy gondolja, hogy jól menedzseli a gazdaságot, erős vezető, nem riad vissza a kormányban a változtatásoktól és kiáll amellett amiben hisz.

Ahogy múlik az idő természetes, hogy vannak, akik már nem olyan lelkesek, mint korábban, de több pénz van a zsebükben, több embernek van munkája és a családi értékeket jobban elismeri a jelenlegi adminisztráció, mint a korábbi - érvel elnöke mellett egy republikánus önkormányzati képviselő, akinek választókörzetében két kongresszusi helyet veszített novemberben a pártja.

Belátja, hogy főként a nőket zavarja Trump stílusa, különösen a biztonsági kérdésekben. Talán az a baj, hogy az elnök alkudozás közben szeret blöffölni, amivel rendszeresen azt az érzetet kelti, hogy az ország a gazdasági vagy egy még rosszabb háború szélén táncol - utal az elnök fenyegetőzéseire. Ezt a fajta instabilitást sokan kifogásolják.

A milliomosok is "kiszerettek" belőle

Az amerikai milliomosok voltak a Trump-adminisztráció adócsökkentéseinek nagy nyertesei, ám úgy tűnik, nem érzik kötelezőnek a hálát - derült ki a CNBC évente kétszer elkészülő Millionaire Survey összesítéséből. A milliomosoknak csupán 34 százaléka - ezen belül a magukat republikánusnak vallók 62 százaléka - gondolja úgy, hogy Trump újraválasztására fog szavazni 2020-ban. Ez komoly csökkenés 2017-hez képest, amikor még 45 százalék volt ez az arány a teljes vizsgált csoportban. Még érdekesebb, hogy a milliomosok ötöde - ezen belül a republikánus hívek 18 százaléka - azt gondolja, hogy az elnök neve nem is lesz rajta a szavazólapon.A felmérésben 750 legalább egymillió dollárnyi befektethető vagyonnal rendelkező befektetőt kérdeztek meg. A listán szereplők 40 százaléka republikánusnak, 32,4 százaléka függetlennek, 25,7 százaléka demokratának tartja magát. Aktív szavazók: 96 százalékuk részt vett a novemberi félidős kongresszusi választásokon. A Republikánus Pártot aggaszthatja, hogy a demokrata milliomosok jóval nagyobb aránya, 36 százaléka mondta azt, hogy támogatta választókörzete jelöltjét, míg republikánus társaiknál csak 20 százalék volt ez az arány.