Impeachment: fontos bejelentést tett Trump

Donald Trump amerikai elnök részt akar venni az ellene indítandó impeachment-eljárás szenátusi perében - idézi Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője csütörtök esti közleményét az MTI.
Szepesi Anita, 2019. november 22. péntek, 07:13
Fotó: Reuters

Az amerikai elnökök alkotmányos elmozdítását célzó eljárás (impeachment) két szakaszból áll: a képviselőház indítja el az eljárást - ha megalapozottnak tartja -, majd az a szenátusba kerül, ahol szabályos igazságügyi pert folytatnak le. Ennek végén születik meg a döntés az elnök felmentéséről vagy ennek elutasításáról.

"Az elnök azért akar részt venni a szenátusi perben, mert (a kétkamarás törvényhozásban) egyértelműen egyedül ettől a kamarától számíthat tisztességes és az alkotmánynak megfelelő eljárásra" - olvasható a közleményben. A szóvivő hozzáfűzte: "arra számítunk, hogy végre meghallgathatjuk azokat a tanúvallomásokat, amelyek korábban elhangzottak, és azokét is, akik valószínűsíthetően korrupció részesei, mint például Adam Schiff, Joe Biden, Hunter Biden, az úgynevezett kiszivárogtató, hogy csak néhányukat említsük".

Adam Schiff a demokrata többségű képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, ő irányítja a ház három bizottsága - a hírszerzési mellett a külügyi és az ellenőrzési - által közösen szervezett meghallgatásokat. Ezekkel készítik elő az elnök elleni impeachment-eljárást. A demokrata párti politikusok azt kifogásolják, hogy Trump júliusban egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében felvetette neki: érdemes volna kivizsgáltatnia Joe Biden volt amerikai alelnöknek, egyúttal a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsának és fiának, Hunter Bidennek az ukrajnai üzleti ügyeit. Hunter Biden akkor lett a Burisma nevű ukrán gázcég igazgatósági tagja, amikor apja az Egyesült Államok alelnöke volt.

A demokraták feltételezése szerint Donald Trump a Bidenék elleni vizsgálatot szabta volna az Ukrajnának ígért katonai segély feltételéül. Elemzők azt mondják: az eddig elhangzott tanúvallomások nem igazolják egyértelműen ezt a feltételezést.

Donald Trump kezdettől fogva "boszorkányüldözésnek" nevezte az eljárás megindítására irányuló törekvést.

Adam Schiff a csütörtöki meghallgatások után - amelyek során két diplomata számolt be az általuk ismert tényekről, illetve véleményezte a kialakult helyzetet - úgy nyilatkozott, hogy a Trumpnak tulajdonított tettek "sokkal rosszabbak, mint amelyeket Nixon követett el".

Richard Nixon az 1970-es évek elején volt az Egyesült Államok elnöke, ellene szintén alkotmányos felmentési eljárást indítottak, de ő nem várta meg ennek végét, és 1974 nyarán lemondott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2019.11.22 12:11

A nárcisztikus. gátlástalan hatalommániásnak tűnő Trump uraság ,előre akar menekülni ! A szenátusban ugyanis
a republikánusoknak van többsége,tehát soha nem emelnek vádat Trump uraság ellen,akármi is derülne ki róla
a kongresszusi meghallgatásokon ! Az is egy fontos dolog Trump ellen,hogy letiltatta a hozzá hű bírócskákkal,
az un. Legfelsőbb Bíróságon , a 8 évre vissza nyúló vagyonnyilatkozatainak a képviselőháznak való átadását !
Az USA egyre inkább egy banán köztársaságnak néz ki a populista, népbutító ,demagóg Trump uraság rezsimje
alatt ! Miért tiltotta meg Trump,hogy fehér házi köztisztviselők vallomást tehessenek a kongresszusban ?
Egyszer csak kiderül,hogy idén miért mondott le a Legfelsőbb Bíróság egy demokrata bírája ! Megzsarolták ?
Az USA legfőbb bírái , életük végéig posztjukon lehetnek ! Van más 80 éves bíró is a posztján ! Tiszta sor volt,
a demokrata főbíró lemondása után, Trump egy hozzá hű kádert ültet a Legfelsőbb Bíróságba ! Ez demokrácia ?
Hogyan töltheti be egy " demokráciában " az elnök úgy a tisztségét,hogy nem tesz 8 éve vagyonbevallást ?
Persze a szenátoroknak,a képviselőknek, a kormányzóknak és közhivatalnokoknak adó bevallásokat kell tenniük !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.11.22 08:12

Helyes Elnök Úr! Ha nem vétkes, nincs mitől félnie.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html