Trump veresége szertefoszlatja Orbán Viktor álmát?

Donald Trump amerikai elnök veresége az USA elnökválasztásán meg fogja gyengíteni a hozzá hasonlóan populistának tartott politikusokat a világ minden táján, de nem vezet el a bukásukhoz. Lesz köztük olyan, amely liberálisabb politikai tónusra vált, lesz, aki beássa magát megszerzett pozíciójába.
Komócsin Sándor, 2020. november 10. kedd, 19:12
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Vannak olyan politikusok és kormányok a világban, akik, amelyek arra bazíroztak, hogy előnyt kovácsolhatnak Donald Trump amerikai elnök újraválasztásából, s ezért elkötelezték magukat e mellett a forgatókönyv mellett - vezeti fel cikkét az Gideon Rachman, a Financial Times (FT) publicistája. A távozó amerikai államfő a populista vezetők nemzetközi klubjának informális vezetője volt. Ennek a csoportnak a legfőbb bástyái olyan országokban találhatók, mint Brazília, Lengyelország vagy Magyarország.

Emellett jelentős populista pártok működnek Németországban vagy Olaszországban is, amelyeket inspirált és hitelesített Trump politikai performansza, továbbá van számos olyan kormány, amelynek stratégiai és ideológiai megfontolások miatt rosszul jön Trump bukása. Ezek Egyesült Királyságban, Indiában, Izraelben és Szaúd-Arábiában regnálnak. Az FT szakírója úgy véli, hogy talán Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke volt a nemzetközi "trumpizmus" leghangosabb támogatója.

Előszele volt

Bizonyos értelemben Trump hatalomra kerülésének előszele volt az Orbán-kormány kőkemény bevándorlásellenes politikája a 2015-ös európai menekültválság idején, amelynek része volt, hogy kerítést építettek Magyarország déli határa mentén. Egy évre rá Donald Trump azzal az üzenettel nyerte meg a 2016-os amerikai elnökválasztást, hogy falat épít az USA déli határára a bevándorlók távol tartása érdekében.

A lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság a nacionalista konspirációs elméletek és az antiglobalista gondolkodás egyik bajnoka, amiben sok szálon érintkezik Trump felfogásával. Az amerikai elnök első jelentős európai beszédét Varsóban mondta el 2017-ben, jelezve ideológiai affinitását, és a lengyelek felvetették, hogy új amerikai katonai bázisukat Trump-erődnek hívják.

Mély gyökerek

A Trump-adminisztráció biztatta Budapestet és Varsót, hogy szálljon szembe Brüsszellel és Berlinnel, ami erősítette Orbán Viktor önbizalmát is. Ennek bizonyítékát az FT cikkírója a magyar miniszterelnök egyik kijelentésében látja, miszerint míg korábban mi, magyarok azt gondoltuk, hogy Európa jövőnk, ma már tudjuk, hogy mi vagyunk Európa jövője. Trump veresége azonban aláássa Orbán Viktor álmát, azt, hogy nemzetközi jelentőséggel bíró, világszinten ismert politikai figurává váljon.

Ugyanakkor ha le is értékelődnek a populisták, bukás nem fenyegeti őket, mert mind a magyar, mind a lengyel kormány mély gyökerekkel rendelkezik országában. Emellett Trump európai és a világ más részein élő szövetségesei hivatkozhatnak arra az óriási tömegre, amely a leköszönő elnökre szavazott 2020. november 3-án.

Kisebb Trumpok mindenütt

Az amerikai választási eredmény rossz hír Jair Bolsonaro brazil államfőnek is, akit a "trópusok Trumpjának" gúnyolnak, és hasonló helyzetben van Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki díjazta, hogy az amerikai elnök kilépett a iráni atomalkuból, azaz bekeményített a perzsa állammal szemben, és átköltöztette az USA nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Joe Biden érkezése a Fehér Házba gyengíti Netanjahut a hazai és a nemzetközi politikában is.

Mohammed bin Szalman szaúd-arábiai koronaherceg, az ország tényleges vezetője szintén nehezebb helyzetbe kerül, miután Biden egyebek mellett követelte a Szaúd-Arábiába irányuló amerikai fegyverszállítások leállítását. Abban bízhat, hogy más ellenzékben, és más kormányon politizálni, így változhat az új elnök véleménye. Narendra Modi, India miniszterelnöke szintén számíthat arra, hogy a Biden-adminisztráció kevésbé fogja firtatni az Indiában élő muszlimok jogait, mint Biden ellenzéki politikusként.

Ideje átváltozni

És a sorból nem szabad kifelejteni Boris Jonshon brit miniszterelnök sem. Trump támogatta a brexitet, Biden ellenezte, majd miután végérvényessé vált, világossá tette, hogy az Egyesült Királyság nem számíthat az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi egyezményre, ha olyan viszonyba keveredik az EU-val, amely felborítja az ír megbékélést biztosító nagypénteki egyezményt, azaz ha megszűnik az ír-északír határ jelképes jellege.

A klímaügyben, vagy az iráni atomalku kérdésében - amelyben az új amerikai vezetés vissza akar térni a hathatalmi tárgyalásokhoz - Johnson nézetei közelebb állnak Bidenéhez, mint Trumpéhoz. Ennek ellenére őt is gúnyolták azzal, hogy a brit Trump, így vélhetően a következő hetekben sminktükre előtt igyekszik majd populista tónusát liberálisabbra átszínezni. Mások, mint Orbán vagy Bolsonaro, az FT publicistája szerint várhatóan beássák magukat megszerzett pozíciójukba. Talán abban bíznak, hogy amerikai vadnyugati hősük 2024-ben, a következő elnökválasztáson visszatér a hatalomba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Lehner.geza@gmail.com, 2020.11.11 11:11

@dakujeme: Művelt, demokratikus államok? Kikre gondoltál Behódoló. A nem létező faranciákra, a halottak szavazataival elnököt választó USA-ra. Vagy kire? Merjél kicsi lenni. Te már mindent elveszítettél, országod meg sosem volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.11.11 08:25

@Fricibacsi3:
Csak annyira képzeli magát nagynak, hogy felszólítják Bident hogy tisztázza fia ügyeit.
A művelt demokratikus államok megvetik Orbánt. Csak a kipcsakok nem. Idegen barbár hírünket kelti. Van még Magyarország, ezt is el lehet veszíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.11.11 08:20

@Tapucika:
Trump az egyetlen USA elnök aki az elmúlt 50 évben nem indított háborút
Obama-Biden más felrobbntotta a közelkeletet. Migránsok milliói tódulnak Európába
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tapucika, 2020.11.11 03:24

@Darabont1453:
'A vietnami háborúban 50.000 amerikai halt meg és az háború volt és több éven keresztül tartott. Trumpli nem egészen egy év alatt a vietnami háborús veszteség ötszörösét tudta összehozni.'
Ez csak a verbalis orgazmusod volt,vagy tudsz ertelmes is lenni?
Istenem segitsd meg ezt az embert!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.11.10 23:42

Napok óta sivalkodnak az orbánszoponcok....XDDDDDD

Jajjj-jajjj a pukkadt vajdájuk legnagyobb hatalmú haverja megbukott. Kivel fog most lecsófőzés közben diskurálni.....XDDD

Természetesen elcsalták a választást, hiszen egy ekkora lángelmét nem lehet csak úgy legyőzni. Megbuktatták, elcsalták a választást, mert megtalálta a COVID ellenszerét, amikor fényt akart az emberek testébe vezetni és fertőtlenítő szert beléjük fecskendezni....XDDDD

Ez kérem a liberális gyógyszermaffia tette volt, akik nem akarták, hogy olcsó fertőtlenítőszerrel és fénnyel meggyógyuljanak az emberek, mert akkor nem tudják majd eladni a drága vakcinát....XDDDD

Csak az a baj, hogy ezek a szerencsétlen orbánszoponcok azt felejtik el, hogy az USA-ban Trumpli vírustagadó és semmittevő elnöksége miatt 250.000 amerikai meghalt. Mert amikor jól mennek a dolgok akkor lehet következmények nélkül pofázni össze-vissza, olyankor nem számít, mert a dolgok mennek maguktól. Ha viszont gond van akkor ezek a tehetségtelen önimádó hatalommániás bohócokról egyből lehull a lepel és kiderül, hogy a nagy arc mögött nulla tehetség van. Ez a gondja Orbánnak is most.

És az USA hiába 350 milliós ország, 250.000 hulla ott is látszik. A vietnami háborúban 50.000 amerikai halt meg és az háború volt és több éven keresztül tartott. Trumpli nem egészen egy év alatt a vietnami háborús veszteség ötszörösét tudta összehozni.

És persze a Csúti Pukkandúr egy kicsit meglátta a saját jövőjét is, hiszen a napi 100 hulla az már nagy szám, az kérem havonta 3000 halott. Ha így megy Újévkor nem csak a Boldog Újévre lehet koccintani, hanem arra is, hogy átléptük a 10.000-t a halottak számába. És az egy ekkora kis országban már nagyon markáns szám.

Úgyhogy vinnyogjatok szépen tovább narancsdroidok, mert Trumpli sorsán keseregve könnyen a pukkadt zsírdisznó vajdátok sorsát is láthatjátok......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html