Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai elnökök megválasztásuk után kötelességszerűen elmondják, hogy nem csupán azok államfői akarnak lenni, akik rájuk szavaztak, hanem az egész amerikai népet akarják a szebb jövő felé vezetni. Joe Biden megválasztott elnöknek különösen nehéz lesz teljesítenie ezt az ígéretet - derül ki az Economist/YouGov közvélemény-kutatásából. A Donald Trumpra szavazó 71 millió amerikai túlnyomó többsége ugyanis nem igazán fogadja el az elnök vereségét.

A legtöbb Trump-szavazó nem bízik abban, hogy az elnökválasztás fair volt, úgy gondolják, hogy csalások voltak, sőt közülük nagyon sok azt hiszik, hogy ezek el is torzították a szavazás végeredményét. Ami a pontos számokat illeti a Trumpra voksolók 70 százaléka nem bízik abban, hogy a szavazás fair volt. Ennél is nagyobb, 82 százalék az aránya azoknak, akik szerint sok csalás volt ezen a választáson. Végül egészen brutálisan sokan, a "trumpisták" 89 százaléka véli úgy, hogy a csalások megváltoztatták a végeredményt.

Illegitim

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a volt ellenfél szavazói szinte kivétel nélkül illegitimnek tekintik Biden elnökségét, és ezen az idő múlása sem segít, hiszen a választás óta már két hónap telt el anélkül, hogy ez érdemben változott volna. Egy héttel azt követően, hogy Biden vált az elnökválasztás várható győztesévé a Trump-szavazók 12 százaléka vélte úgy, hogy a demokrata elnökjelölt megválasztása legitim. Egy hónappal később ez az arány csak 15 százalékra nőtt, azaz nem változott érdemben.

Az elnök és szavazói kitartóan abban reménykednek, hogy Biden nem lesz elnök, következésképpen a bírósági úgy dönt, hogy a Trump lesz az elnök. A vesztes szavazónak csak 32 százaléka gondolja azt, hogy január 20-án annak rendje és módja szerint, a hagyománynak megfelelően be fogják iktatni Joe Bident az Egyesült Államok elnökének. Másik 32 százalékuk úgy gondolja, hogy ez nem fog megtörténni, 35 százalékuk pedig nem biztos benne, hogy meglesz a beiktatási ceremónia.

Ne ismerje el!

Az elnök rajongótábora - ami immáron egyenlő majdnem a teljes republikánus szavazóbázissal és sok ingadozóval, akik 2016-ban nem szavaztak rá, míg 2020-ben igen -, úgy véli, hogy Trumpnak nem kellene elismernie vereségét. Több mint egy hónappal az elnökválasztás napja után ezen a téren szintén nincs változás. Egy héttel Biden győzelme után a Trump-szavazók 79 százaléka vélte úgy, hogy nem kellene elismernie vereségét, 21 százalékuk pedig azon az állásponton volt, hogy ezt kellene tennie. Ehhez képest december közepén 78-22 százalékra módosult ez az aránypár, azaz gyakorlatilag nem változott.

A szavazás napjaiban a "trumpisták" erősen reménykedtek abban, hogy az elnök jogi csapata által indított jogi eljárások, amelyek csalás címén megkérdőjelezték Biden győzelmét, sikerrel járnak. Közel kétharmaduk úgy gondolta, hogy ezek megváltoztatják a végeredményt. Várakozásaik december közepéig nem teljesültek.

Mindezek alapján még Biden saját szavazói is kételkednek abban, hogy az új elnök képes lesz az egész nemzetet képviselni és vezetni. Látva Trump és követőinek makacs ellenkezését a Biden-szavazóknak csak a fele gondolja úgy, hogy Joe Biden elnökként egyesíteni tudja a a nemzetet.