Donald Trump, az USA elnöke, a republikánusok elnökjelöltje 14 százalékpontos hátrányba került Joe Bidennel, a Demokrata Párt elnökjelöltjével szemben a népszerűségi versenyben egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt. Ez az eddigi legrosszabb eredménye - derül ki a Wall Street Journal és az NBC News friss közvélemény-kutatásából. A felmérést, amely szerint a regisztrált szavazók 53 százaléka Bident, 39 százaléka Trumpot támogatja, a két jelölt szeptember 29-ei zűrzavaros, személyeskedő vitája után két nappal készítették, azaz a válaszadók még nem tudhatták, hogy az elnök elkapta a koronavírus-fertőzést és elég komolyan megbetegedett.

A demokrata kihívó egy hónappal korábban még csupán 8 százalékponttal járt republikánus ellenfele előtt, a korábbi legnagyobb különbséget júliusban mérték 11 százalékponttal. A közvélemény-kutatás váratlan eredményt hozott, nevezetesen egyetlen esemény, a tévévita lényeges változást hozott a felek megítélésében. A viták ugyanis látványos show-k ugyan, ám ezeken általában nem tudnak meg az érdeklődők újdonságokat a jelöltekről és nem szokták érdemben befolyásolni az elnökválasztási küzdelmet. Jellemző, hogy még az elnök ellen januárban indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) - amelyet a szenátus megszüntetett - sem változtatott Trump megítélésén.

Óvatosan kezelni

A felmérés készítői arra figyelmeztetnek, hogy egy izgatott pillanatban készült a közvélemény-kutatás, amely nem feltétlenül tükröz tartós különbséget. Inkább arról szól, hogy a választók éppen abban a pillanatban - nevezetesen a példa nélküli vita után, amelyben az elnök 78-szor vágott ellenfele szavába, és az sem maradt adós a hasonló gesztusokkal -, hogyan gondolkodnak. Trump tehát még ezt a nagy hátrányt is ledolgozhatja, bár látnia kell néhány további intő jelet.

Nevezetesen támogatottsága az elnökválasztási kampányban soha nem volt még 40 százalék alatt. A nők, akik többen vannak a választók között, mint a férfiak, 60-33 százalék arányban oszlanak meg Biden és a Trump között. A 27 százalékpontos különbséggel szemben egy hónappal ezelőtt még csak 20 százalék pont volt a demokrata politikus előnye a nők körében. Ráadásul az elnök támogatottsága romlott a hozzá lojális szavazótáborban, a fehér, fizikai foglalkozású férfiak körében is.

Az elnök elutasítása és pozitív megítélése között egy hónappal ezelőtt 11 százalékpont volt a különbség, ami 16 százalékpontra tágult. Azok aránya, akik nagyon negatívan látják a személyét és tevékenységét négy évvel ezelőtti megválasztása óta először elérte az 50 százalékot. Eközben Biden nettó pozitív megítélést produkált, amire 2018 óta nem volt példa, igaz, csak pici különbséggel.

Biden nyerte a vitát

Átlagosan - tehát a demokrata és a republikánus szavazók elfogultságát kiszűrve - a felmérés válaszadóinak fele úgy vélte Biden szerepelt jobban a borzalmas vitában, míg negyedük Trumpnak adta a győzelmet. A megkérdezettek 17 százaléka egyik jelölt teljesítményét sem értékelte jóra. A demokrata politikus viselkedését a válaszadók kétharmada látta inkább az USA elnökéhez méltónak. A tervek szerint még két elnökjelölti vita lesz október 15-én és 22-én (közben 8-án lesz egy alelnökjelölti vita is), már ha Trump betegségére való tekintettel nem törlik ezeket.

Ami a szakpolitikai területeket illeti, az elnök csak arra a kérdésre "kapott jobb osztályzatot", hogy melyikük menedzselné jobban a gazdaságot. A válaszadók 48 százaléka szerint ő, 41 százaléka szerint ellenfele. A faji ellentétek kezelésében már nem jön be a rendcsinálás mellett folytatott kampánya: a szavazók kétharmada ezen a téren Bidentől vár többet.

A leginkább aggasztó azonban az lehet Trump számára - főként miután őt magát is megfertőzte a koronavírus, amihez minden bizonnyal hozzájárult, hogy ő és környezete elutasította a maszkviselést és a távolságtartást -, hogy a felmérés válaszadóinak 52 százaléka szerint Biden jobb választ adott a járványra, mint ő. Csak 35 százalék azok aránya, akik ezen a téren az elnök tevékenységét értékelik jobbra.