Trump kottájából kellene játszania Bidennek

Joe Bidennek az America First! jelszó jegyében fogant külpolitikát kellene folytatnia, ha meg akarja nyerni az amerikai kék galléros, azaz fizikai munkát végző szavazókat, akik Trump szavazóbázisának gerincét alkotják. Ők azok, akik nagyon elégedetlenek a sorsukkal, de (még) nem ragadtatják magukat szélsőséges viselkedésre.
Komócsin Sándor, 2021. január 14. csütörtök, 15:39
Fotó: Getty Images

A hivatalba lépő Biden-adminisztrációval szemben hosszú igénylistát fogalmaznak meg az USA nemzetközi partnerei:

  • Építse újra a Nyugat szövetségi rendszerét,
  • léptesse vissza országát a párizsi klímavédelmi megállapodásba,
  • térjen vissza a tárgyalóasztalhoz Iránnal,
  • folytasson világos külpolitikát Pekinggel és Moszkvával szemben
  • és állítsa vissza a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokba vetett bizalmat.

Az igények megalapozottak és Biden diszkréten arról beszél, ha a külügyekről kérdezik, hogy azt fogja tenni, amit az Egyesült Államok érdekei szempontjából a legjobbnak ítél, ám a következő négy év politikai tétje jóval nagyobb, mint hogy az USA újra kiszámítható, barátságos partnere lesz-e NATO-szövetségeseinek vagy sem - véli Philip Stephens, a Financial Times publicistája. Az USA nem Donald Trump elnökké választása után kezdett visszavonul a nemzetközi szerepvállalástól Trump jelszava, az America First jegyében.

Kiábrándulás

Már Barack Obama elnöki tevékenységét is az jellemezte, hogy az USA vonakodott magára vállalni a rendcsináló szerepét a világon. Valójában a washingtoni politikai elit kiábrándult abból, hogy az Egyesült Államok a világ csendőre legyen, és úgy látja, hogy elsősorban az ország saját dolgaival és érdekeivel kellene törődnie. Valójában ma inkább az a veszély fenyegeti az USA biztonsági garanciájára támaszkodó fejlett demokratikus államokat, hogy a világ legerősebb demokratikus hatalma visszatér az 1920-1930-as évek elzárkózó politikájához.

Ezt erősítheti, hogy az USA-nak nem a fehér jobboldali szélsőséges csoportok mozgolódása jelenti a legnagyobb gondot - még akkor sem, ha ezek akciója volt a Kongresszus épülete elleni január eleji támadás -, hanem a kékgalléros munkásosztály vergődése. Ha a demokraták hosszabb távra be akarnak rendezkedni a hatalomba, akkor el kell választaniuk ezt a tömeget a szélsőségesektől és egyben el kell őket hódítaniuk Donald Trump mögül, akit jelenleg támogatnak.

Első a gazdaságpolitika

Biden szétzilált gazdaságot örököl, amelyen átgázolt a lényegében kontrollálatlanul pusztító pandémia, kihúzva a szőnyeget az ország kisvállalatainak lába alól és sok millió munkanélkülit hagyva maga mögött. Ezért az új kormányra mindenekelőtt egy jókora gazdaságösztönző csomag elindítása vár és a félidős választásokig jól láthatóan el kell kezdenie infrastruktúra-fejlesztési programját is. Eközben valahogy össze kell tudnia kapcsolni a külpolitikát a belpolitikával.

Nyilván nem várható el az átlag amerikaitól, hogy például belássa a szabadkereskedelmi egyezmények jótékony hatását a gazdaságra, ha közben azt tapasztalja, hogy az olyan munkahelyek, amelyeket ő betölthetne, elvándorolnak az országból. A globalizáció ebből a nézőpontból a gazdagok játékának látszik. Ezért figyelemre méltó, mit ajánl az új adminisztrációnak a Carnegie Endowment for International Peace kutatóközpont tanulmánya.

America First!

Az amerikaiak Trump-féle jelszójának megfelelően egyfajta America First politikát akarnak, azaz elsősorban attól akarnak megszabadulni, ami a saját egzisztenciájukat veszélyezteti. Ha például valaki el akarja adni nekik, hogy az USA-nak jó a szabadkereskedelem, akkor ehhez kapcsolva helyi gazdasági programokat kell kínálnia, ami munkahelyeket teremt az USA-ban is. A szakértők az America First jegyében azt tanácsolják az új washingtoni vezetésnek, hogy felejtse el a külföldi kalandokat, amilyenekbe az elmúlt 20 évben elsősorban a Közel-Keleten bocsátkoztak elődei.

Helyezze a hangsúlyt egy korrektebb, nagyobb egzisztenciális biztonságot kínáló hazai gazdaság kialakítására, miközben a nemzetközi porondon legyenek szerények az ambíciói. A nagy tervek helyett, mint amilyen például a demokrácia exportja volt Irakba az ezredforduló után, a kiszámíthatóságra helyezze a hangsúlyt. Ez talán kevéssé hősiesen hangzik, a washingtoni elit azonban amúgy sem tudja már visszanyerni a társadalom bizalmát látványpolitizálással.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2021.01.17 16:31

Érti valaki ezt az agyalágyult Mölöböt?
Lehet, hogy ő volt a szarvakkal ékeskedő Capitóliumot rohamozó egyik terrorista?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2021.01.17 10:56

@dakujeme:
Ronald Reagan (guglizd ki, h ki is volt ez az ember, tanulatlan náci!):
"Ha a fasizmus valaha is megérkezik Amerikába, akkor az a liberalizmus képében fog jönni."
Jelentem megérkezett. Tagadhatatlan "érdekességek" a választás körül, azaz választási csalás, véleményterror, cenzúra, minden másként gondolkodó azonnali megbélyegzése, kirekesztése.
Persze itt halkan megjegyzem, hitler ehhez képest tisztességes, demokratikus úton nyert választást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2021.01.17 07:20

"A Trump-korszak legfontosabb tanulsága, hogy ha egy demokráciát mélyen elutasító, önmegtartóztatást nem ismerő, saját hatalmi szenvedélyének rabul esett ember ragadja meg a legmagasabb pozíciót egy országban, annak rossz vége lesz, ezért mindent meg kell tenni, hogy ez ne történhessen meg."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2021.01.15 17:09

@snel: A cikkíró egy tanulatlan, mert nem kékgalléros, hanem fehérgalléros.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

snel, 2021.01.14 23:25

Kiábrándító és egyben döbbenetesen vérlázító az az arrogáns "felsőbbrendű" hozzáállás, ami manapság a "progresszív" kommisszárokat (értsd ballib globális média megmondó embereit) jellemzi: "..Nyilván nem várható el az átlag amerikaitól, hogy például belássa a szabadkereskedelmi egyezmények jótékony hatását a gazdaságra..", miközben csak annyit kéne belátni, hogy az átlag amerikait (vagy bármilyen más állam polgárát) elsősorban az érdekli, hogy abból a fene sok jótékony hatásából neki mennyi jut (és ez nem belátás, hanem tapasztalás kérdése), a teóriák és ideológiák nem igazán lényegesek, amennyiben az a hozadék, amit az elhíresült ?elefánt görbe? is mutat és ami mindent megmagyaráz a világban, ami bemutatja, hogy a fejlett országokban miért annyira elégedetlen mindenki, hogy legalábbis szét akarja verni a globalizáció intézményrendszerét, meg akarja szüntetni a világkereskedelmet. Ami kiolvasható belőle, az az, hogy Kína, India és még számos ország a globális Délről a jövedelemeloszlás alsó részén nagyot lépett előre, miközben a 80-90 százalék között lévők ? a posztszocialista országok és a nyugati országok alsó- és középosztálya ? jövedelmeit durván lefogta a globalizáció. Talán ezen kéne változtatni és nem azon rinyálni, hogy mit lát be az átlag választó! Azt sosem és sehol sem fogja tolerálni, ha azt érzi, hogy CSAK vele szúrtak ki, a nála szegényebbek (részben lumpenek) ill. a nála gazdagabbak is jól jártak. Sajnos kicsiben és részben nálunk is hasonló a helyzet és milyen érdekes, itt is könnyen lehet uszítani a tömeget (pro és kontra, de nem azonos mértékben)!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html