Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnök konkrétan Bolton Venezuelával és Észak-Koreával kapcsolatos álláspontját minősítette tévedésnek - idézi az MTI az elnököt.

"Messze nem volt képben Venezuelát illetően" - mondta volt nemzetbiztonsági tanácsadójáról. Bolton kifejezett nagy tévedésének nevezte, hogy szerinte megsértette Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt azzal, hogy a "líbiai modellt" javasolta neki, vagyis azt, hogy a meggyilkolt Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hasonlóan mondjon le országa teljes atomarzenáljáról.

"Megértem Kim Dzsong Unt, nézzék meg, mi történt Kadhafival. Nem keménynek kell lenni, hanem okosnak" - hangsúlyozta Trump.

Öt "nagyon kvalifikált" személlyel tárgyal, közülük választja ki Bolton utódját. Név szerint azonban egyiküket sem nevezte meg. Amerikai sajtóértesülések szerint a posztra esélyesek között van

  • Steve Biegun, a külügyminisztérium Észak-Koreával foglalkozó különmegbízottja,
  • Rob Blair, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke
  • Mick Mulvaney, a Fehér Ház kül- és biztonságpolitikai tanácsadója,
  • Richard Grenell, az Egyesült Államok berlini nagykövete, és
  • Robert O'Brian, aki amerikai túszok kiszabadításának tárgyalójaként szerzett nemzetbiztonsági tapasztalatokat.

Újságírók kérdéseire válaszolva kitért Iránra is. Ismételten azt hangoztatta, hogy az amerikai kormány készen áll a tárgyalásokra, és szerinte Teherán is akar tárgyalni. "Mi készen állunk megállapodást kötni, de ha nem megy, nekünk úgy is jó". Arra a felvetésre, hogy a Haszán Róháni iráni államfővel tartandó esetleges találkozója előtt hajlandó lenne-e enyhíteni az Irán ellen hozott szankciókon, azt válaszolta: "majd meglátjuk, mi lesz". Teherán egyébként egy esetleges találkozó előfeltételéül szabta a büntető intézkedések eltörlését.

Arra a kérdésre Trump nem akart válaszolni, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnökkel tervez-e találkozót.