Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lanny Davis ügyvéd, aki ellátja ügyvédtársa, a Donald Trumpot hosszú időn át szolgáló Michael Cohen védelmét azt állítja, hogy ügyfele tudott a korábbi ingatlanmágnás próbálkozásáról, hogy az oroszokkal összejátszva befolyásolják a 2016-os elnökválasztás végeredményét - írta a Business Insider. Davis korábban csak annyit mondott, hogy Cohen tud olyan dolgokat, amelyek érdekelhetik az orosz befolyásolás ügyét vizsgáló Robert Mueller független ügyészt és csapatát.

Kész bármire

Davos most azt mondta az MSNBC-nek, hogy Cohen nem pusztán bűnösnek vallotta magát Muellerék előtt a kampányfinanszírozás szabályainak megsértésében - amivel felveti a lehetőséget, hogy Trump tudtával vagy utasítására cselekedett -, de arra is kész, hogy teljesen kiteregesse a szennyest. Cohen kész arra, hogy olyan bizonyítékokat adjon Meueller kezére, amelyek igazolják, hogy Trump együttműködött Oroszországgal a választás befolyásolásában.

Davis létrehozott egy támogatási alapot Michael Cohen Truth Fund néven, amelynek az lenne a célja, hogy segítse ügyfelét együttműködni a választás orosz befolyásolását vizsgáló nyomozókkal. Az alapba kevesebb mint fél óra alatt 10 ezer dollár (2,5 millió forint) érkezett. Michael Cohen augusztus 21-én úgy döntött, vállalja a maga felelősségét és elkötelezte magát az igazság feltárása mellett - fogalmazott. Ez volt az a nap, amelyen Cohen bíróság előtt vallotta, hogy Trump törvénysértésre utasította.

Együttműködik a nyomozókkal

Az ügy háttere, hogy az FBI áprilisban házkutatást tartott Cohen szállodai szobájában és irodájában, ahol négymillió dokumentumot foglaltak le, melyek azokból az évekből származtak, amikor Trump személyes ügyvédje volt. Ebben az időben állítólag az volt a dolga, hogy megoldja megbízója kínos ügyeit, például pénzt adjon Stormy Daniels pornósztárnak azért, hogy hallgasson Trumppal folytatott viszonyáról.

Némi jogi huzavona után Cohen védelme körül egy bíró úgy rendelkezett, hogy a dokumentumok és felvételek csak kicsi töredéke nem tartozik az FBI-ra. Egy korábban szövetségi ügyészként dolgozó informátor azt mondta a Business Insidernek, hogy a rövid idő, amely áprilistól Cohen megvádolásáig eltelt, azt bizonyítja, hogy a Cohen együttműködik a hatóságokkal.

Trump felébredt

Nemrég Trump is reagált a történésekre, mégpedig kedvenc kommunikációs csatornáján, a Twitteren.

Mint írta, "Ha valaki jó ügyvédet keres, akkor határozottan azt ajánlom neki, hogy ne Michael Cohen szolgálatatásait keresse!"


A fotó forrása: Patrik Stollarz/AFP