Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump egyaránt megdöbbentette a republikánusokat és a demokratákat, amikor a héten kijelentette, hogy elégedetlen azzal a hatalmas segélycsomaggal, amely 892 milliárd dollárnyi (mintegy 265 000 milliárd forintnyi) segély kifizetését - beleértve a december 26-án lejáró speciális munkanélküli-ellátások meghosszabbítását - tenné lehetővé, és 1400 milliárd dollárt biztosítana a normál kormányzati kiadásokra. Trump aláírása nélkül körülbelül 14 millió ember veszítheti el ezeket a külön juttatásokat - derül ki a Munkaügyi Minisztérium adataiból a Reuters összefoglalója szerint. A kormány részleges leállítása kedden kezdődik, hacsak a kongresszus addig nem tud megállapodni a kormányzati finanszírozási törvényről.

Hónapokig tartó vívódás után a republikánusok és a demokraták a múlt hétvégén állapodtak meg a csomagban, ráadásul a Fehér Ház támogatásával. Trump, aki január 20-án átadja a hatalmat a megválasztott demokrata elnöknek, Joe Bidennek, nem kifogásolta az egyezség feltételeit, mielőtt a kongresszus hétfőn este megszavazta volna. De azután panaszkodni kezdett, hogy a törvényjavaslat túl sok pénzt ad kulturális projekteknek és külföldi segélyekre, míg az egyszeri 600 dolláros (178 000 ezer forintos) szabadon elkölthető csekk kicsi segítséget jelent a válság miatt nélkülöző amerikaiak millióinak. Követelte, hogy emeljék az összeget 2000 dollárra.

"Egyszerűen 2000 dollárt szeretnék szerezni nagyszerű embereinknek, nem pedig egy soványka 600 dollárt, amely most szerepel a törvényben" - tweetelte az elnök szombaton. Aki az átlagos amerikaiak hétköznapi rutinjával szemben a napot golfozással töltötte Floridában.

Az aláírás megtagadása Biden éles bírálatát váltotta ki, aki azonnali cselekvésre szólította fel a távozó republikánus elnököt.

Sok közgazdász egyébként egyetért abban a Trumppal, hogy a törvényjavaslat túl "vékony", de szerintük is az azonnali támogatás most szükséges, nem később.

Az amerikaiak soha nem látott ünnepi szezonnak néznek elébe egy olyan járvány közepette, amely közel 330 ezer ember életét követelte az Egyesült Államokban.