Tusk dörgő hangon megszólalt

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke ismét megszólalt hazája, Lengyelország belpolitikai vitáiban. Bírálta utódát a miniszterelnöki poszton, Matusz Morawieckit, aki kilátásba helyezte, hogy a járványra hivatkozva korlátozhatják az abortusztörvény elleni tüntetéseket.
Barabás Júlia, 2020. november 6. péntek, 06:20
Fotó: AFP

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, volt lengyel miniszterelnök a Twitteren bírálta utódát, Mateusz Morawieckit, miután kormánya nevében bejelentette az új járványellenes intézkedéseket - derült ki a gazeta.pl cikkéből. Morawiecki elmondta, hogy be kell zárnia kereskedelmi központok szinte minden üzletének, a moziknak, a színházaknak, a múzeumoknak. Az elemi iskolások kezdő osztályaiba járók áttérnek a távoktatásra csakúgy, mint idősebb társaik, a hotelek pedig csak a hivatalos célból utazók előtt lesznek nyitva.

A kormányfő nem kifogásolta az abortusztilalom elleni tüntetések folytatását, de a járványra való tekintettel azt kérte, hogy ezeket interneten folytassák. Ha ugyanis a napi új fertőzések száma átlépi a 70-75 esetet 100 ezer főre számítva, akkor a kormány kénytelen lesz bevezetni az úgynevezett nemzeti karantént, ami alatt minden bizonnyal a gyülekezési szabadság felfüggesztése értendő.

Tusk a következőket írta: "Mateusz, te már nem is teszel úgy, mintha bármilyen a hatalmad lenne". Ezzel arra célzott, hogy az országban a fontos döntéseket Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke hozza meg. Az abortusztörvény az ő egyik liblingje, így az ellene indult tüntetések elfojtása Kaczynski akaratának felelne meg.

A járvány elleni közös harcra akkor kellett volna gondolnia a miniszterelnöknek, amikor a felelősséget az orvosokra hárította, most nemzeti karanténról beszél, ahelyett, hogy veszélyhelyzetet hirdetne - csatlakozott Tusk kifogásaihoz az egyik ellenzéki párt, a Lengyelország 2050 elnöke, Szymon Holownia. A több pártot összefogó legnagyobb ellenzéki erő szintén Kaczynski árnyékát látja a miniszterelnökön, ezért mindenekelőtt a PiS vezetőjét akarja kiszorítani a hatalomból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Aomori, 2020.11.06 11:39

Megy a szájkarate, de egy normális javaslat sem hangzik el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html