Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel sajtó az elmúlt hónapokban kész tényként kezelte, hogy Donald Tusk, az Európai Bizottság elnöke az őszi parlamenti választások előtt az ellenzék vezéreként visszatér hazája belpolitikai színpadára, ám most olyan hír érkezett, hogy nem tervezi ezt - írta a gazeta.pl. Állítólag azt mondta munkatársainak, nem bízik benne, hogy a választásokon győzhet az Ellenzéki Koalíció (KO).

Más szóval hatalmon maradhat a Fideszéhez hasonló politikát folytató kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS). A volt kormányfő döntésének hátterében az állhat, hogy az egyesült ellenzék a májusi európai parlamenti választásokon rossz eredményt ért el: a PiS a szavazatok 45,38 százalékát kapta, a KO csak második lett 38,47 százalékkal. Szakértők szerint a kormánypárt meggyőző eszközöket használ, például nem riad vissza a szociális osztogatástól.

A kiszivárogtató informátorok szerint nem csupán az európai parlamenti választások eredménye befolyásolhatja Tuskot, hanem a választások utáni politikai helyzet is. Állítólag azt mondta ismerőseinek, nem hisz az lengyel ellenzék választási győzelmi lehetőségében, miután pártjai az európai parlamenti választások sikertelensége óta folyamatosan veszekednek, és vonakodnak szövetséget alakítani a parlamenti választásokra.