Nyilvánvaló, mire készül az Európai Tanács elnöke

Egyre többször tűnik fel lengyel belpolitikai eseményen az ellenzék mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, akinek mandátuma őszig tart. Lengyelországban ősszel parlamenti választások lesznek.
Barabás Júlia, 2019. május 22. szerda, 06:40
Fotó: Reuters

A hét végén Lengyelországban a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) ellen koalícióba tömörült parlamenti pártok, az Európai Koalíció (KE) választási menetet szervezetek, amelyen részt vett Donald Tusk egykori miniszterelnök, az Európai Tanács jelenlegi elnöke - tudósított az onet.pl. Szakértők szerint kétség sem fér ahhoz, hogy Tusk vissza akar térni a hazai politikai életbe - ez már a negyedik politikai fellépése Lengyelországban az utóbbi időben.

Tusk felszólalt az eseményen, azt monda, hogy Európa egy kicsit olyan, mint egy koalíció: mindannyiunknak különböző nézeteink vannak, különböző a történelmünk, néha mást gondolunk egyes konkrét kérdésekről, másfelől közelítettük meg Európát, de ezeken a különbözőségekben felülemelkedve megtaláltuk az összefogás lehetőségét.

A lengyeleknek azt javasolta, hogy ne higgyenek azoknak, akik az uniót okolják az ország gondjaiért. Ne a legkisebb rosszra, hanem a EU-val elérhető nagyobb jóra szavazzanak. Nevének említése nélkül bírálta Jaroszlaw Kaczynskit, a PiS elnökét az ország tényleges irányítóját. Szerinte a radikális jobboldali politikus vezetésével a kormánypárt megcsúfolta az alkotmányt és korlátozta az igazságszolgáltatás függetlenségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK