Donald Trump túllépte hatáskörét

Donald Trump amerikai elnök túllépte hatáskörét a beutazás korlátozásáról szóló rendeletében, a beutazási tilalom nem vonatkozhat olyan emberekre, akiknek erős kötődésük van az Egyesült Államokhoz, mondta ki pénteken egy amerikai fellebbviteli bíróság - írja az MTI alapján az Index.
Domokos László, 2017. december 23. szombat, 11:20
Fotó: AFP

Az elnöki rendelet Iránból, Szíriából, Jemenből, Líbiából, Szomáliából, Csádból, valamint Észak-Koreából és Venezuelából korlátozta volna a beutazást a szigorúbb ellenőrzési rendszer bevezetéséig.

Korábban Trump két elnöki rendeletet is hozott erről, a másodikban néhány változtatást is eszközölt, de szövetségi bírók mindegyiket felfüggesztették. A harmadik változatot azonban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság jóváhagyta. Októberben azonban két szövetségi bíró is felfüggesztette az elnök rendeletét - írta a portál.

A kormány emiatt a 9. kerületi fellebbviteli bírósághoz fordult, amelynek az illetékességi köre több nyugati tagállamra kiterjed. A kerületi fellebbviteli bíróság pénteken kimondta, hogy a beutazási tilalom nem vonatkozhat olyanokra, akiknek "igazolhatóan jóhiszemű viszonya van az Egyesült Államokkal". Noha az elnöknek joga van szabályozni a bevándorlók belépését az országba, ez a jog nem korlátlan, és Trump elnök "ezúttal ismét túllépte a ráruházott hatalmi jogkört" - olvasható a háromtagú testület határozatában. A bíróság szerint az elnök rendelete nem léphet életbe addig, amíg a szövetségi legfelsőbb bíróság nem mond róla ítéletet.

Címlapkép forrása: PHOTO/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

HOZZÁSZÓLÁSOK