A Wall Street Journal gyors kommentre kérte az elemzőket az ECB-elnöki beszéd előtt.

Az ECB mindössze 25 bázisponttal, 1,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Nyilvánvaló, hogy az Európai Központi Bank elkapta a "válságvírust", és most minden tőle telhetőt igyekszik megtenni a recesszió teljes kifejlődésének megakadáylozására - fogalmazott Carsten Brzeski, az ING elemzője.

Meghatározó lépést tett az új elnök, Mario Draghi, amely egyúttal azt is demonstrálja, hogy a nemzetiség és a monetáris politikai alapállásról kialakított kép nem áll a szükséges intézkedések útjába - márpedig itt természetesen ilyen lépésről van szó Ken Wattret, a BNP Paribas elemzője szerint.

Az ECB döntése arra utal, hogy kezdi felismerni a régió adósságválságának szélesebb gazdasági környezetre gyakorolt hatásait - fogalmazott Jennifer McKeown, a Capital Economics részéről. Egyelőre azonban a válság további mélyülésének megelőzése érdekében elvárható bátrabb lépések megtételétől húzódozik a bank szerinte.

Az ECB meglepetést okozott a 25 bázispontos vágással, így tehát elkezdte a távolodást eddigi politikájától, amikor is rendre előre utalt a döntések várható kimenetelére. Az elmúlt hetek fejleményei a jelek szerint meggyőzték a bankot, hogy a kamatvágás további késleltetése már nem egy valós lehetőség - idézte a WSJ Marie Diron véleményét, az Ernst & Young részéről.