Döntő lépés történt - új korszak indult az euró történetében

Az Európai Központi Bank (ECB) meglepetésre kamatot csökkentett csütörtöki ülésén, ezáltal döntő fontosságú lépést téve az eurózóna gazdasági kilátásait és pénzügyi stabilitását fokozódó mértékben veszélyeztető kockázatok ellen, és némileg rögvest szakítva az ECB eddigi politikájával.
NAPI, 2011. november 3. csütörtök, 15:10
Fotó: Napi.hu

A Wall Street Journal gyors kommentre kérte az elemzőket az ECB-elnöki beszéd előtt.

Az ECB mindössze 25 bázisponttal, 1,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Nyilvánvaló, hogy az Európai Központi Bank elkapta a "válságvírust", és most minden tőle telhetőt igyekszik megtenni a recesszió teljes kifejlődésének megakadáylozására - fogalmazott Carsten Brzeski, az ING elemzője.

Meghatározó lépést tett az új elnök, Mario Draghi, amely egyúttal azt is demonstrálja, hogy a nemzetiség és a monetáris politikai alapállásról kialakított kép nem áll a szükséges intézkedések útjába - márpedig itt természetesen ilyen lépésről van szó Ken Wattret, a BNP Paribas elemzője szerint.

Az ECB döntése arra utal, hogy kezdi felismerni a régió adósságválságának szélesebb gazdasági környezetre gyakorolt hatásait - fogalmazott Jennifer McKeown, a Capital Economics részéről. Egyelőre azonban a válság további mélyülésének megelőzése érdekében elvárható bátrabb lépések megtételétől húzódozik a bank szerinte.

Az ECB meglepetést okozott a 25 bázispontos vágással, így tehát elkezdte a távolodást eddigi politikájától, amikor is rendre előre utalt a döntések várható kimenetelére. Az elmúlt hetek fejleményei a jelek szerint meggyőzték a bankot, hogy a kamatvágás további késleltetése már nem egy valós lehetőség - idézte a WSJ Marie Diron véleményét, az Ernst & Young részéről.

HOZZÁSZÓLÁSOK