Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A szerdai Napi Gazdaság cikke


A portugál államkötvények hozamának emelkedése akkor is az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi segítségének igénybevételre szoríthatja az ország kormányát, ha sikerrel zárul a mai kötvénykibocsátás - vélik a Bloombergnek nyilatkozó elemzők. Lisszabon 2014 októberében, illetve 2020 júniusában lejáró állampapírokat bocsát áruba 1,25 milliárd euró értékben. A kötvénypiacon forgó tízéves portugál kötvény hozama az elmúlt 62 napból 10-ben meghaladta a hét százalékot - derült ki a Bloomberg statisztikájából.

Görögországnak 17 napon belül az EU-IMF pároshoz kellett fordulnia, miután hasonló állampapírja 2010. április 6-án átlépte ezt a küszöböt, Írország kevesebb mint egy hónapig tartott ki tavaly októberben a hétszázalékos kötvényhozam elérése után. A portugál és a spanyol kibocsátásokra egyfajta szavazásként tekint a piac, amely megmutatja, hogy ezek az országok elkerülhetik-e a mentőcsomagot.

Nem az aukció sikere, hanem a kialakuló hozam az érdekes - mondta az egyik elemző a hírügynökségnek. A BNP Paribas londoni szakértője szerint a hét százalék feletti hozam elviselhetetlen, ha ez stabilizálódik, akkor Portugália elkerülhetetlenül az EU és az IMF karjaiban köt ki.

Nyugtatólag hatott tegnap a piacokra Noda Josihiko japán pénzügyminiszter bejelentése, miszerint a szigetország kész megvásárolni az európai stabilitási alap (EFSF) által kibocsátani tervezett kötvények ötödét. Tokió ezzel csatlakozott a kínai kormány múlt heti ígéretéhez, amely szerint Peking erőteljes lépéseket tesz Európa adósságproblémáinak enyhítése érdekében, például intenzíven vásárolni fogja a spanyol államkötvényeket.

Kevésbé voltak hatásosak José Socrates portugál miniszterelnök és pénzügyminisztere, Fernando Teixeira nyilatkozatai, amelyekben megismételték, hogy Lisszabon nem fog az EFSF-hez fordulni. Socrates azzal érvelt, hogy a tavalyi GDP arányos költségvetési hiány kevesebb lesz a kormány vállalásában szereplő 7,3 százaléknál. Elemzők szerint a stagnáló - sőt a jegybank szerint az idén várhatóan 1,3 százalékkal zsugorodó - gazdaság mellett önmagában a hiánycél túlteljesítése nem jelenti az állam finanszírozási terheinek jelentős mérséklődését. Eközben ráadásul a jegybank kormányzótanácsának egyik tagja, Teodora Cardoso azt mondta, hogy Portugália jobban járna, ha igénybe venné a nemzetközi segítséget.