Döntött az EP az Erdogan elleni szankciókról - a Fidesz is fegyelmezetten szavazott

Elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely szerint az északkelet-szíriai török beavatkozás a nemzetközi jog súlyos megszegését jelenti, amely az egész térség stabilitását és biztonságát aláássa. Az EP közleménye idézi az ENSZ adatait, amelyek szerint a hadművelet kezdete óta számos civil és katonai áldozat mellett legalább 300 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására - írja a hvg.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. október 24. csütörtök, 22:11
Fotó: Reuters

A parlament szerint Erdogan török elnök fegyvernek használja a menekülteket, és félő, hogy a hadműveletek miatt újra erőre kap az Iszlám Állam. A parlament határozottan elutasítja az északkelet-szíriai határ mentén húzódó ún. "biztonsági övezet" létrehozására irányuló török tervet, és aggódik amiatt, hogy az amerikai-török fegyverszünet jogalapot teremthet a terület tartós török megszállására - olvasható a portálon.

Az EP bejelentése szerint szolidáris a kurd néppel, és hangsúlyozza a kurdok, elsősorban a kurd nők fontos hozzájárulását az Iszlám Állam ellen harchoz. A képviselők szerint a hadművelet azért is kockázatos, mert fennáll annak a veszélye, hogy az Iszlám Állam ismét erőre kap.Elfogadhatatlannak tartják, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök "fegyvernek használja a menekülteket, hogy az Európai Uniót zsarolja velük".

Az EP felszólítja a tagállamokat tömörítő Tanácsot, hogy vezessen be szankciókat és beutazási tilalmat az emberi jogi visszaélésekért felelős török tisztségviselők ellen, és célzott gazdasági lépéseket is vegyen fontolóra Törökország ellen. A képviselők a mezőgazdasági termékekről szóló megállapodásban rögzített kereskedelmi kedvezmények, végső megoldásként pedig az EU és Törökország közötti vámunió felfüggesztését is javasolják.

Az Euronews már korábban azt írta, hogy - miközben Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külügyminiszter többször kiállt a török offenzíva mellett - Manfred Weber néppárti frakcióvezető arról beszélt, hogy a fideszes EP-képviselők is meg fogják szavazni a nyilatkozatot. Nem sokkal az EP közleményének megjelenése után Ujhelyi István Facebook-posztjában elárulta, a fideszes képviselők valóban megszavazták az állásfoglalást:

"A Fidesz a mai napon megtagadta saját pártelnökét és megszavazta azt az állásfoglalást, amely elítéli Orbán üzleti- és elvbarátjának Erdogan török elnöknek szíriai agresszióját. Hatott tehát Weber és a Néppárt "fenyegetése", kérdés, hogy átmeneti "elhajlásról" van szó, vagy a Fidesz végre az európai értékek és érdekek oldalára áll. Még jó, hogy reggel idő előtt, külön felhívtam erre a fontos szavazásra a figyelmet."

Deutsch Tamás, a magyar kormánypárt EP-képviselője közleményében hangsúlyozta, hogy komoly aggodalomra ad okot mindaz, ami Szíriában történik, így Törökország egyoldalú katonai fellépése is, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a régióban Ankara stabilitási tényező. "Ebben a helyzetben Magyarország lesz az első uniós tagállam, amely szembesül ezzel a migránsáradattal" - idézi az MTI Deutsch Tamást.

Elmondta, hogy ebben a fontos kérdésben az Európai Néppárt frakciója egységes álláspontot kért, ezért a néppárti magyar delegáció tagjai együtt szavaztak a Néppárttal. "A határozattal kapcsolatos eszmecserék és szövegezéseik során következetesen a magyar nemzeti álláspontot képviseltük" - jelentette ki - "Semmilyen módosítást nem támogattunk, ami hozzájárulhatott volna egy újabb menekültkrízis kialakulásához az Unió déli határánál."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nekemnemezkell, 2019.10.24 22:42

"Az Euronews már korábban azt írta, hogy - miközben Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külügyminiszter többször kiállt a török offenzíva mellett" Mert hülyeségeket ír eszetlenül !Ostoba, nem kicsit hazug félremagyarázó, hazug lap.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html