Svájcban régóta téma a bérmaximum bevezetése, a mai népszavazás eredményei alapján azonban egyértelmű, hogy a lakosság többsége nem ért egyet vele. A szavazók nem szeretnék, hogy az állam beleszóljon, ki, mennyit keres - nyilatkozta Valentin Vogt, a Svájci Munkaadók Szövetségének elnöke. A kamarák sem támogatták a javaslatot, attól tartva, hogy a menedzseri fizetések megnyirbálása miatt több külföldi vállalat dönt úgy, hogy elhagyja az országot.

A fiatal szocialisták elnöke, David Roth ugyanakkor csalódott. Roth szerint sajnálatos, hogy a szavazókat nem sikerült meggyőzni, hogy a jelenlegi bérstruktúra nem jó, ám keresik a lehetőséget, hogy miként lehetne a bérkülönbségeket csökkenteni. Roth egyúttal elmondta, hogy nem gondolja, hogy a mai eredmények hatással lesznek arra a jövő évi népszavazásra, amelyen az általános minimálbér bevezetéséről döntenek a svájciak. Roth a népszavazást megelőzően úgy nyilatkozott, hogy Svájc gazdag ország, ennek ellenére rendkívül méltánytalanul megosztott: míg számos menedzser milliókat visz haza, addig több, mint háromszázezer embernek gyakorlatilag éhbérért kell dolgoznia.

Amint arról beszámoltunk, a kezdeményezés hatalmas vitákat váltott ki Svájcban, ahol márciusban egy hasonló szavazáson már sikerült meglehetősen szigorú intézkedéseket elfogadni a vállalati kompenzációkkal kapcsolatban. Az akkor megszavazott változtatások életbe lépésével a részvénytársaságok részvényesei széleskörű beleszólási jogot kaptak a vezetői kompenzációkba, a fizetéseket és bónuszokat azóta a cégek közgyűléseinek is jóvá kell hagyniuk.