Döntött a tanács: ők követik a briteket

Észtország veszi át a 2017 második félévében esedékes soros uniós elnökséget a kilépni készülő Egyesült Királyságtól, miután a londoni kormány úgy döntött, hogy lemond az elnökségről - erősítette meg kedd este az EU-tagállamok kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata.
MTI, 2016. július 26. kedd, 22:15
Fotó: Reuters

A tanács emellett egészen 2030-ig meghatározta a félévi elnökséget adó tagállamok sorrendjét, amelynek értelmében Magyarország 2024 második felében fogja ismét ellátni az elnöki teendőket, Spanyolországgal és Belgiummal egy trióban. A döntés értelmében a 2017 első felében esedékes máltai elnökséget követően egyből Észtország következik, amely eredetileg az Egyesült Királyság után, 2018 első felében töltötte volna be a soros elnöki tisztséget.

A soros elnökség szerepéhez tartozik az egyes tanácsi formációk programjának összeállítása, a napirenden lévő témák vitasorrendjének meghatározása, a tagállamok, illetve az uniós intézmények közötti kompromisszumok kidolgozása, a tanács munkájának irányítása, továbbá ezen intézmény képviselete az EU-n belül és kívül.

Theresa May brit miniszterelnök múlt szerdán hivatalosan értesítette Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, hogy kormánya lemondja a tervezett EU-elnökséget. A kormányfő azzal érvelt, hogy Londonra abban az időszakban várhatóan már igen sok feladatot fog róni a kilépésről szóló tárgyalássorozat.
Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK