Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Avramopulosz az európai migrációs stratégia részét képező szolidaritási intézkedések végrehajtása és az Európai Unió visszatérési politikájának javítása érdekében kidolgozott uniós bizottsági javaslatok ismertetésekor hangsúlyozta, a tagállamok politikai akaratán múlik, hogy szeptemberig teljesítik-e kötelezettségvállalásaikat és segítséget nyújtanak-e Görögországnak és Olaszországnak a területükön jelentkező migrációs nyomás csökkentése érdekében.

A bizottság arra szólítja fel az unió tagállamait, gyorsítsák fel az áthelyezés ütemét - hangsúlyozta az uniós biztos. (Világháborús tervet porolt le Merkel a menekültek megállítására.) Szerinte az áthelyezés üteme elmarad a célkitűzéstől, amely Görögországból havonta legalább 3000, Olaszországból havonta legalább 1500 áthelyezést irányoz elő. Eddig összesen 13 546 áthelyezésre került sor, 3936 bevándorlót Olaszországból, 9610-et pedig Görögországból vettek át más tagállamok.

Avramopulosz megjegyezte, hogy eddig Málta és Finnország tett legtöbbet kötelességeinek teljesítése érdekében, viszont - a bizottság fogalmazása szerint - Magyarország, Ausztria és Lengyelország továbbra sem hajlandó részt venni a rendszerben.

Az EU-biztos következményekkel fenyegette meg azokat a tagországokat, amelyek nem tesznek eleget az uniós határozatoknak. "Ha a tagállamok nem fokozzák áthelyezési erőfeszítéseiket, a bizottság késlekedés nélkül érvényesíteni fogja a szerződések szerinti hatásköreit azon tagállamok esetében, amelyek nem tettek eleget a tanácsi határozatokból eredő kötelezettségeiknek" - fogalmazott a biztos. Mint mondta, a bizottság arra is felkéri a tagországokat, hogy március végéig szüntessék meg az európai határ- és parti őrség személyi és eszközállományában mutatkozó hiányosságokat.

Avramopulosz beszámolt arról is, hogy az unión kívülről befogadandók áttelepítése terén elért eredmények továbbra is ígéretesek: a tagállamok már 14 422 fő, azaz az EU letelepítési programjának keretében elfogadott 22 504-as létszám több mint fele számára "biztosították az Európába jutás biztonságos és jogszerű lehetőségét".

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az uniós migrációs politika javítása érdekében kidolgozott brüsszeli javaslat bemutatásakor, a jövő hétre tervezett uniós csúcstalálkozót megelőzően Donald Tusk európai tanácsi elnöknek írt levelében úgy vélekedett, hogy az Európai Unió migrációkezelési politikájának hitelességében központi szerepet játszik a kölcsönös bizalom, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok együttesen járjanak el akkor, ha egy uniós ország magas migrációs nyomásnak van kitéve. Véleménye szerint ahhoz, hogy az EU-n kívüli országokkal hasonlóképpen, az elvándorlás okaira koncentrálva lehessen migrációs menetrendet kialakítani, tisztességes és hatékony uniós migrációs és menekültügyi politika biztosítására van szükség.

A bizottság által kidolgozott, felelősséget megkövetelő és szolidaritáson alapuló kezdeményezések lépésváltáshoz vezetnek, amelyek által az unió képessé válik a migráció kezelésére és humanitárius kötelezettségeinek is megfelel - fogalmazott a bizottság elnöke.