Döntöttek Németországban és ennek sokan nem örülnek

A német alkotmánybíróság egyelőre hagyta, hogy a Bundesbank részt vegyen az ECB lazítási programjában, de három hónapon belül igazolni kell annak jogszerűségét. A piac csalódott, enyhébb ítéletre számítottak.
Lovas-Romváry András, 2020. május 5. kedd, 13:16
Fotó: Reuters - képünk illusztráció

A német jegybanknak, a Bundesbanknak abba kell hagynia az Európai Központi Bank (ECB) kötvényvásárlási programjában való részvételt, hacsak nem sikerül annak szükségességét egyértelműen bizonyítani - döntött ma a német alkotmánybíróság. A bíróság ítélete az ECB régóta futó kvantitatív lazítási programjának ügyében született, amely az elmúlt években számos válsághelyzetben segített megfelelő likviditást biztosítani az európai pénzügyi rendszernek és hozzájárult az eurózóna gazdaságának élénkítéséhez.

A Reuters szerint a döntés jó eséllyel növelheti a konfliktust az ECB és annak legnagyobb részvényese, Németország között. Ugyanakkor a Karlsruhéban ülésező bírói testület mai ítélte nem érinti az ECB legutóbbi, a járvány negatív gazdasági hatásainak leküzdésére meghirdetett 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő programját.

A német államkötvények és az euró piacán azonnal eladási hullámot indított el a döntés kihirdetése és a régió részvénypiacain is az eladókat erősítette a hír.

A perpatvar nem új, de épp a rosszkor döntenek

Az ügy három éve indult, amikor is a bíróság kifogást emelt a Bundesbank PSPP programban való részvétele ellen. Ez a program 2015-ben indult és jelenleg az ECB kötvényvásárlásainak mintegy egynegyedét fedi le - emlékeztet a Reuters összefoglalója. Az ítélet szerint az ECB-nek azt kell igazolnia, hogy a program nagysága nem aránytalan-e annak gazdasági és gazdaságpolitikai hatásához képest. Ráadásul az ítélet szerint ha nem sikerült ezt bizonyítani, akkor a Bundesbanknak el kell adnia a már a program során megvett kötvényeket, habár ezt az eurózóna többi tagjával egyeztetett módon kell megtennie. A programban a német jegybank április végéig 533,9 milliárd eurónyi kötvényt vásárolt.

Az ECB 2015 óta mintegy 3 billió euró értékben vett kötvényeket. Az Európai Központi Bank számára ezek a vásárlások voltak az egyik legfontosabb eszközei a defláció elleni harcnak és a gazdaság élénkítésének. Ezen vásárlások egy jelentős részét a Bundesbank hajtotta eddig végre.

Bár az ítélet első ránézésre elég aggasztó lehet az ECB által nemrég bejelentett újabb kötvényvásárlási program szempontjából, egy szempontból mégis kedvezőnek tekinthető. A bíróság szerint ugyanis a kötvényvásárlási programok nem minősülnék a tagállamok direkt finanszírozásának, ezt ugyanis kifejezetten tiltja az ECB működését szabályozó szerződés. Németországban tekintélyes akadémikusok egy csoportja egy ideje azt próbálja bizonyítani, hogy az ECB eszközvásárlásainak mértéke nem arányos annak kedvező gazdasági és pénzügyi hatásaival, s azt is, hogy az tulajdonképpen tiltott monetáris finanszírozást jelent.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.05 18:11

A brüsszeli maffia visítva követeli a német adófizetők pénzét. Majd ők elosztják, analfabéta bantu migránsok tömegeinek importálására meg magyar mutyikalandparkok ezreinek építgetésére. Ja, meg persze az uborkagörbület-szabályozgató csinovnyikok hadát is el kell tartani valamiből.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.05.05 18:02

@Borisz1106:
A bíróság döntése csak a Bundesbankra vonatkozik.
A kerdes az volt, hogy Nemetországnak szabad e ilyen módon hitelt nyújtania más országoknak.
Szabad e ilyen módon kockáztatnia a német vagyont?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2020.05.05 16:48

Akkor nézzük csak sorban, mik is a tények:
1. Az ECB 2015 óta mintegy 3 billió euró értékben vett kötvényeket. ...
Ezen vásárlások egy jelentős részét a Bundesbank hajtotta eddig végre.
2. a német jegybank április végéig 533,9 milliárd eurónyi kötvényt vásárolt
3. A bíróság szerint ugyanis a kötvényvásárlási programok nem minősülnék a tagállamok direkt finanszírozásának
4. az tulajdonképpen tiltott monetáris finanszírozást jelent

Remek! Kérdések:
A Bundesbank milyen országok kötvényeit vette meg? Az összes megvásárolt kötvényből ennyi a ráeső rész, vagy ő maga dönthette el mit vesz? Ha most kellene még 750-1500 milliárd EUR körüli összeg (mert úgy néz ki kelleni fog), abból is ugyanilyen arányban részesednének a németek?
Ez tisztán monetáris finanszírozás ezt mindenki tudta eddig is. Viszont ha ez így van, akkor ha mondjuk az olaszok kilépnek az EU-ból a tőlük vásárolt remek államkötvények esetleges nemvisszafizetése a németek kockázata vagy az EKB-é?

Kicsit sok már ez az adósság a zónában. Nagy baj lesz belőle és ha ez így megy tovább és a németek is rábaxhatnak. Nem kicsit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html