A 2008-as válságot előre látó, s ezért a dr. Végzet becenevet kapó Nouriel Roubini szerint paradox módon még segíthet is az európai gazdaságon a párizsi terrortámadás, természetesen közvetve. Feltéve, hogy nem lesz több támadás, s eközben a fogyasztói bizalom visszaesésétől tartva az ECB a korábban vártnál nagyobb mennyiségi lazításba kezd -mondta a CNBC-nek a Marketwatch tudósítása szerint.

Roubini egyébként kivételesen nem túl pesszimista a világgazdaság kilátásait illetően. Szerinte kicsi az esélye annak, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyedjen, annak ellenére, hogy a GDP növekedésről napvilágot látott legutóbbi adat csalódást keltő volt. Szerinte ehhez kemény földet érés kellene a kínai gazdaságban, vagy az, hogy a Fed túl korán kezdjen el kamatot emelni, s túlzott mértékben. Ezek közül azonban egyikről sincsen szó, szerinte inkább az a valószínűbb, hogy a Fed később, esetleg túl későn kezd majd el emelni, amikor a dolgok már egy kicsit kicsúsztak a kezeik közül. Ebből a szempontból egyébként szerinte mindegy, hogy a Fed decemberben, vagy márciusban teszi majd meg az első lépést.

A kínai gazdaságban pedig szerinte nem fog kemény földet érés bekövetkezni, sikerül majd menedzselni az átmenetet az inkább a belső kereslet által hajtott gazdaságba. Roubini szerint egyébként a Fed kamatemelése korántsem lesz majd olyan pusztító erejű a feltörekvő piacokra nézve, mint azt az IMF, vagy a Világbank jósolja.