Nem Magyarországon lesz a legdrágább az áram

Lengyelországban a következő évtized a drága energiáról szól majd - jósolják szakértők, mert még mindig főként szénerőművekkel termelik az elektromos energiát.
Barabás Júlia, 2018. augusztus 7. kedd, 06:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A következő tíz év a dráguló energia időszaka lesz Lengyelországban - írta a Business Insider Polska. Az exportőrök elvesztik versenyképességüket, a fogyasztók többet fognak fizetni az áramtermelőktől kezdve a kiskereskedőn át az egyéni háztartásokig.

A Megújuló Energia Intézete (IEO) azt jósolja, hogy 2020 után nemcsak a szomszédos államok összehasonlításában, de az EU-ban is a lengyeleknél lesz a legdrágább az elektromos energia.

A legrosszabb helyzet az évtized második felében várható, mert egyre erősebben érvényesülni fog a szén-dioxid kibocsátása miatt fizetendő pluszköltség, miközben Lengyelország fő energiaforrása még mindig a szén.

A lap szerint a kis- és közepes vállalkozások fogják fizetni a legtöbbet, egy MW/óráét akár 380 zlotyt is. Ez 19,2 százalékkal több, mint 2016-ben. A háztartásoknak 22,3 százalékkal fog drágulni az áram, az ipar költségei 8,9 százalékkal nőnek.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.08.07 07:30

Már megint sikerült ostoba címet keríteni egy cikknek. Mi köze Magyarországnak a cikkhez? Mi köze Magyarországnak a drága áramhoz, ahol kevesebb mint fele a háztartási áram ára mint pl Németországban?
Mi indokolja a lengyel áram árának kb megnyolcszorozódását 380z/MWh = 0.9Eur/KWh? Mert a széndioxid kvóta biztosan nem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html