Drága lehet a cseh-csomag

Mintegy 74 milliárd koronájába fog kerülni a cseh költségvetésnek a kormány új válságkezelő programja, de az intézkedések mintegy 180 milliárd korona értékű ösztönzést adnak a gazdaságnak.
NAPI Online, 2009. február 18. szerda, 18:16
Fotó:

Mirek Topolánek cseh miniszterelnök szerdán ismertette a nemzeti válságkezelő tervet, amely a nemzeti össztermék (GDP) 1,95 százalékát emészti majd fel, míg a várakozások szerint az ösztönzés értéke a GDP 4,7 százaléka lesz - írta az MTI-Eco.

Topolánek szerint a terv a kormány válságkezelő stratégiájának második szakaszát jelenti. Az első, október-január között megvalósított szakaszban már csökkentették a társasági adót, döntöttek a tárcák tartalékalapjainak felhasználásáról, a mezőgazdasági üzemek és vállalkozók támogatásáról.

A nemzeti válságellenes terv egyebek között a társadalombiztosítási járulék csökkentésével és az adóelőleg-fizetés elengedésével segíti a kisebb vállalatokat és vállalkozókat. Az intézkedések érintik a vasúti közlekedés, a regionális közlekedés támogatását, bizonyos hiteleknél az állami garanciavállalást, az épületek hőszigetelésének tökéletesítését, a fejlesztésre és a kutatásra fordított beruházások összegének növelését.

Václav Klaus államfő a kormányzati elképzelésekre reagálva kijelentette, hogy a válságkezelő terv "racionális és arányos". Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi gazdasági válság hatásától "semmiféle csomagterv" nem tudja megvédeni Csehországot.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt bírálta a kormányzati intézkedéseket, és nyilvánosságra hozta saját elképzeléseit is. A legfőbb kifogás az, hogy az intézkedések nem a cseh gazdaság valóban várható idei fejlődéséből indulnak ki. A szociáldemokraták javasolják a 13-ik havi nyugdíj bevezetését, az 1,2 millió korona bruttó évi jövedelemmel rendelkező személyek 30 százalékos megadóztatását, a munkanélküliségi segély emelését és a segély folyósításának meghosszabbítását.

Cseh gazdasági elemzők szerint a kormányzati válságkezelő csomag egészében jó, de hátulütője, hogy növeli a közszféra hiányát, amely az idén meghaladhatja a GDP 4,5 százalékát is.

HOZZÁSZÓLÁSOK