Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Többek között Mario Mauro, az Európai Parlament egyik alelnöke is úgy nyilatkozott, hogy Mario Draghi ECB-elnök a gazdasági bizottság zárt ülésén arról beszélt, hogy nem minősül egy tagállam jegybanki finanszírozásának, ha a frankfurti európai jegybank legfeljebb 3 éves lejáratú államkötvényeket vásárol.

"A másodpiaci, 2-3 éves lejáratú kötvények vásárlásával nincs gond. Ezzel az ECB nem menne szembe az uniós szerződéssel" - elevenítette fel a jegybankelnök érvelését Jean-Paul Gauzes francia, néppárti EP-képviselő.

A jegybankelnök zárt ülésen elhangzott szavaiból kiszivárgott információkat kedvezően fogadták a pénzpiacok.

Spanyolország várakozó állásponton

Spanyolország megvárja, hogy az Európai Központi Bank nyilvánosságra hozza kötvényvásárlási programjának részleteit, mielőtt döntene arról, hogy az Európai Unióhoz folyamodik további segítségért - mondta az ibériai állam pénzügyminisztere, Luis de Guindos egy hétfői rádióinterjúban. "Egyelőre nem világos, hogy egy esetleges EKB intervenció miként történne, és az sem világos, hogy milyen feltételeket szabnak" - mondta de Guindos a hétfői interjúban. Leszögezte ugyanakkor, hogy - meglátása szerint - az európai partnerek nem kérnek további lépéseket a költségvetési hiánycél és a gazdasági reformok érdekében azt követően, hogy a madridi kormányzat nemrég újabb szigorítást vállalt.

Spanyolország esetében az euróövezeti tagállamok már döntöttek egy legfeljebb 100 milliárd euró összértékű bankmentő csomag folyósításáról, ám egyes elemzők úgy vélik, hogy a tartósan magas, a 7 százalékos lélektani határt meghaladó államkötvényhozamok miatt az ország is uniós segítségre szorulhat. A spanyol kormány egyelőre arra kérte az Európai Uniót és az EKB-t, hogy segítsenek csökkenteni a magas hozamszinteket.

Az ECB csütörtökre várt bejelentése mellett az ugyancsak csütörtökre bejelentett kötvényaukció eredményei is befolyásolhatják a spanyol kormány következő lépéseit. A spanyol államkincstár összesen 2,5-3,5 milliárd euró értékben tervez 2-4 év lejáratú államkötvényt kibocsátani csütörtöki aukcióján. A legutóbbi, augusztus közepére tervezett árverést, a közvetlen finanszírozási szükséglet hiányára és a magas hozamszintekre hivatkozva elhalasztotta a szervezet.