Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az árfolyam-erősödésnek kiigazító monetáris politikai lépéseket kell maga után vonnia - jelentette ki Mario Draghi Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi közgyűlésén. Egyúttal igyekezett csillapítani azokat az aggodalmakat, hogy Európa a gazdaságot bénító defláció felé haladna.

Előrejelzéseink szerint nem kell az infláció további csökkenésétől tartani, sőt fokozatos növekedésnek indult, és 2016 végére eléri a két százalékot - mondta Draghi. Véleménye szerint semmi nem igazolja azt a feltételezést, hogy az emberek elhalasztanák vásárlásaikat csak azért, mert az árak csökkenésére számítanak. A jelenleg tapasztalható alacsony inflációt elsősorban a csökkenő energiaárak, az euróövezeti krízisországokban végrehajtott megszorítások okozták, de szerepe volt benne az euróárfolyam alakulásának is.

Az európai gazdaság Draghi szerint fellendülőben van. A fellendülés folytatódik, de visszafogott ütemben - mondta az elnök. Pozitív fejleménynek tekinthető, hogy a folyamat már kisebb egyenlőtlenségeket mutat, mint korábban. A fellendülés egyre inkább a belső kereslet élénkülésére támaszkodik az alkalmazott ösztönző monetáris politika támogatásával. A munkanélküliség azonban még elfogadhatatlanul magas azzal együtt is, hogy már a stabilizálódás jeleit mutatja - hangsúlyozta az ECB első embere.