Draghi szerint újból jöhet a monetáris enyhítés

Monetáris politikai lazítást helyezett kilátásba az Európai Központi Bank (ECB) elnöke, Mario Draghi az euró árfolyamának további erősödésének esetére.
MTI-Eco, 2014. április 13. vasárnap, 14:21
Fotó: Admiral Markets

Az árfolyam-erősödésnek kiigazító monetáris politikai lépéseket kell maga után vonnia - jelentette ki Mario Draghi Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi közgyűlésén. Egyúttal igyekezett csillapítani azokat az aggodalmakat, hogy Európa a gazdaságot bénító defláció felé haladna.

Az IMF tagállamai washingtoni találkozójukon a világgazdasági növekedés problémáit vitatták meg. Az IMF előrejelzése szerint a világgazdasági növekedés lendülete fokozódik, elsősorban az Egyesült Államokban, illetve a német gazdaság vezetése alatt az európai gazdasági térségben lehet a helyzet számottevő javulására számítani. A feltörekvő térségekben viszont csak vontatott ütemű javulás várható.

Előrejelzéseink szerint nem kell az infláció további csökkenésétől tartani, sőt fokozatos növekedésnek indult, és 2016 végére eléri a két százalékot - mondta Draghi. Véleménye szerint semmi nem igazolja azt a feltételezést, hogy az emberek elhalasztanák vásárlásaikat csak azért, mert az árak csökkenésére számítanak. A jelenleg tapasztalható alacsony inflációt elsősorban a csökkenő energiaárak, az euróövezeti krízisországokban végrehajtott megszorítások okozták, de szerepe volt benne az euróárfolyam alakulásának is.

Az európai gazdaság Draghi szerint fellendülőben van. A fellendülés folytatódik, de visszafogott ütemben - mondta az elnök. Pozitív fejleménynek tekinthető, hogy a folyamat már kisebb egyenlőtlenségeket mutat, mint korábban. A fellendülés egyre inkább a belső kereslet élénkülésére támaszkodik az alkalmazott ösztönző monetáris politika támogatásával. A munkanélküliség azonban még elfogadhatatlanul magas azzal együtt is, hogy már a stabilizálódás jeleit mutatja - hangsúlyozta az ECB első embere.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.13 18:47

..mócland -mócland ..,ha egyben akarsz maradni : Dél -Tirol !! ..." ..még kér a nép ..."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html