Draghi üzent a fideszeseknek

Mario Draghi ECB-elnök Molnár Csabának válaszlevelet írt a magyar jegybanktörvény Alkotmánybíróság által elkaszált módosításáról és az MNB tevékenységéről. Akad benne fontos üzenetet is a kormánypártoknak, valamint az MNB-nek.
Napi.hu, 2016. április 23. szombat, 08:14

Molnár Csaba európai parlamenti szocialista képviselő még márciusban írt levelet a kormánypártok jegybanki törvénymódosításáról az Európai Központi Banknak (ECB). Erre válaszolt most Mario Draghi ECB-elnök április 18-án kelt levelében.

A jegybankelnök emlékeztet arra, hogy az MNB-törvény módosításáról nem konzultált senki az ECB-vel, azonban az Alkotmánybíróság (Ab) március 31-i döntésének fényében nincs is szükség arra, hogy az intézmény kifejtse véleményét a törvény módosításáról. Az Ab ugyanis kimondta, hogy a jegybanktörvény korábban tervezett módosítása több ponton nincs összhangban az alaptörvénnyel. Így törvénymódosítás nem is léphet ebben a formában hatályba - olvasható a levélben.

Ha azonban a tervezett törvénymódosítást felülvizsgálják és újra benyújtják a parlamentnek az alkotmányossági aggályok feloldásának céljából, akkor ez a magyar parlamentnek lehetőséget teremt arra, hogy egyeztessen az ECB-vel az uniós jogszabályok előírásával összhangban - javasolja Draghi.

Márpedig a kormánypártok újra nekifutnak a jegybanktörvény módosításának. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön fogadott el változtatásokat, ezek szerint a jövőben csak az MNB által alapított gazdasági társaságok azon adatait védheti titkosság a jegybanktörvény szerint, amelyek kiadása veszélyeztetné a társaságok versenyképességét.

A kétoldalas levél második felében Draghi kitér a tervezett törvénymódosítás tartalmára is. Elsőként azt javasolja az EP-képviselőnek, hogy forduljon az Európai Bizottsághoz, mert a testület tudja csak megítélni, hogy a jegybanktörvény módosítása mennyiben felel meg az EU jogszabályainak.

Azt ugyanakkor megerősítette az elnök (ahogyan az a legutóbbi jelentésben is szerepelt): az ECB folyamatosan nyomon követi, hogy a nemzeti jegybankok ténykedése mennyiben egyeztethető össze a monetáris finanszírozás és a kiváltságos hozzáférés tilalmáról szóló szabályokkal.

A jegybankelnök emlékeztet arra is, hogy az MNB 2014-ben számos olyan programot indított útnak, ami nem kapcsolódik a monetáris politikához. Ilyen például az ingatlanvásárlási programja, a pénzügyi oktatást elősegítő programja és a műtárgy-vásárlási programja. E programokat először 2014-ben vizsgálta az ECB a monetáris finanszírozás tilalmának szabályának fényében. Ebben a jelentésben arra a következtetésre jutott, hogy a programok számai, méretük és hatáskörük miatt értékelhetők úgy, hogy ezzel a jegybank megszegi a monetáris finanszírozás tilalmáról szóló előírást, mivel a jegybank kormányzati felelősségeket vesz át és/vagy pénzügyi előnyöket ad át az államnak. Az ECB ezzel kapcsolatos aggályai 2015-ben sem oszlottak el, ezért továbbra is szoros figyelemmel követi az MNB tevékenységeit azzal a céllal, hogy biztosítsa: az MNB intézkedései nem ütköznek a monetáris finanszírozás tilalmáról szóló szabályba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.04.23 12:21

troll
Egy fan részére, még az is dicséretes, ha az MNB elnöke a négy sarkán felgyujtja a jegybankot.
Matolcsynak munkaköri kötelessége lenne őrizni a kasszát a világgazdaság viharában, helyette hatalomfitogtató gőgös tékozlásból mutat példát .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2016.04.23 11:07

@troll: Ha a kormanypropagandat visszhangzod papagajkent, akkor igy is van. Sajnos a tenyek mast mutatnak! Az adossag növekszik, es messze a piaci kamatok felett (reszben 250%-kal dragabban!!!) vesz fel az orszag kölcsönöket!
Aztan a GDP növekedes merteke... Ugy latom, matekbol yenge voltal! Szoval ha elindul egy orszag 100 egysegröl es q vövekedes 3%, mikor fogja utolerni a masikat, amelyik 300 egysegröl indul es a nävekedes 1,5%?
A "HUF/EUR arfolyam kilengese az utobbo evekben" pedig igen jelentös volt, nezz csak 1-2-3 evet vissza! Ugy latszik, mar a memoriad is csak 2 hetre vissza emlekszik...
Talan EUROSTAT statisztikakat kellene tanulmanyozz, nem a manipulalt magyart, akkor lathatnad, hogy sok muztatoban a visegradi orszagok minr megelöztek MO-ot! Aztan ezeket is nezdd meg EU-összehasonlitasban: mekkora a munkajövedelmet es vallalkozasokat terhelö adoek es adminisztraciokötelezettseg, valamint a termeles termelekenysege, a fizetesek es nyugdijak vasarloereje, a fogyasztoi kölcsönök kamatai, elelmiszerafa, bürökracia, stb.! Na meg mindig ugy gondolod, hogy MO jobban teljesit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2016.04.23 10:46

a forint sohasem volt még ilyen stabil, az infláció rekord alacsony, a huf/eur árfolyamban pedig alig vannak kilengések az utóbbi években.

mindezt úgy,hogy eközben nálunk a legmagasabb a gdp növekedés az eu keleti tagállamai közül, ráadásul a külső országadósság is dinamikusan csökken.

úgyhogy a magyar jegybank munkájára nem lehet panasz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html