Az áram árának Szerbiában előbb-utóbb emelkednie kell, mert a szénből nyert áram előállítása a szén-dioxid-kibocsátás megadóztatása miatt rendkívüli módon megdrágult - idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó Janez Kopacot, az Energetikai Közösség igazgatóját.

"Az áram ára mindig politikailag kényes kérdés. De a jelenlegi ár, amit a háztartások fizetnek, a legkevésbé sem tükrözi az előállítás tényleges költségeit és hosszú távon minden bizonnyal kénytelenek leszünk módosítani" - mondta Kopac, aki szerint a drágítás esetén oda kell figyelni a szociálisan veszélyeztetett helyzetben lévő fogyasztók védelmére is.

Kopac elmondása szerint az unió következő hétéves költségvetésének tervezete jelentős összeget fog elkülöníteni az Igazságos Tranzíciós Alapba, amelyből a bányászrégiók átalakítását támogatnák. "Ilyen alapot kellene minél előbb létrehozni Szerbiában is, mert itt is megtörténik ez az átalakítás, és ezt persze valakinek meg kell fizetnie. Ha létezne egy ilyen országos alap, az jó indok lenne, hogy erre a célra további eszközöket kérjünk az EU-tól". Az áram egyébként decemberben drágult 3.9 százalékkal.