Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovákiai Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) az elmúlt időszakban ugyan többször is jelezte, hogy szeretné elkerülni az energiaárak drasztikusabb emelését, a világpiaci árak növekedése miatt azonban egyre kisebb a mozgástere. Jövőre a gáz- és az áramszolgáltatás így a vártnál is nagyobb ütemben drágul - írta a pozsonyi Új Szó.

A Szlovák Gázművek (SPP) által közzétett új díjszabás szerint a jövő év elejétől átlagosan öt százalékkal emelik a gázdíjat és kilenc százalékkal a vállalat által szintén nyújtott áramszolgáltatás árát. A gazdasági miniszter, Peter Ziga a múlt hónapban még azzal kecsegtetett, hogy az áramszolgáltatás jövőre legfeljebb nyolc, a gáz pedig négy-hat százalékkal drágulhat.

"A villamos energia tőzsdei ára gyorsabb ütemben nőtt, mint azt korábban feltételezték. A jövő évi árak szempontjából a prágai energiatőzsde idei első féléves árváltozása a mérvadó, márpedig az áram ára ezen 28 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest" - magyarázza a drágulás okát Ondrej Sebesta, az SPP szóvivője. Szerinte a gáz esetében a német energiatőzsde elmúlt egyéves árváltozása a mérvadó, ezen csaknem kilenc százalékkal nőtt a gáz ára.