Drágul az áram Romániában, pedig az állam szabályozza

Az új árszabályozással kiszorítja a szuszt a romániai energiaszolgáltatókból a bukaresti kormány, a korlátozások bevezetése ellenére drágulni fog az elektromos energia.
Barabás Júlia, 2019. január 22. kedd, 10:52
Fotó: Shutterstock

A román kormány decemberben, előzetes konzultáció nélkül sürgősségi rendelettel határozott arról, hogy maximalizálni fogja a gáz és a villamos energia árát, illetve hogy minimum tízszeresére emelik az energiapiaci szereplők üzleti forgalmára kivetett adót. Most megjelent a rendelettervezet arról, mit jelent ez konkrétan - derül ki a Maszol cikkéből.

A módszertan nem tartalmaz konkrét árat a villamos-energia esetében, csupán annyit ír elő, hogy az országos energiaügyi hatóság (ANRE) szabályozott áron fogja biztosítani a lakosság számára ezt az energiát. Ezzel gyakorlatilag búcsút intenek az árliberalizációnak.

Eközben a befektetések elmaradása és az áramimport miatt nő az elektromos áram ára. Ezért a villamosenergia-forgalmazók tavaly augusztus óta nagy veszteséget halmoztak fel. Az ANRE nem módosította a 2018 közepétől érvényben lévő fogyasztói árakat, ezért a cégek veszteségesen forgalmazták az áramot a végső forgalmazók. Ennek kompenzálására jövőre nőhet az áram ára.

A tízszeres adó azt fogja jelenteni, hogy az energiapiaci szereplők az eddigi 0,1-0,2 százalék helyett a földgázban és elektromos energiában utazó vállalatok forgalmuk két százalékát fizetik be az államnak. Az adó alapja a 2018-as forgalom, majd 2019 lezárultával elszámolják a különbözetet. A Maszol úgy tudja, van olyan energiacég, amely megváltozott piaci feltételek miatt kivonulását tervezi Romániából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mezei1995, 2019.01.22 16:50

@Borisz1106: Azt megértem,hogy nő az igény mert minden árammal megy már manapság : elektromos autóktól kezdve klímákig ami tényleg jó meleget ad hidegebb időkben, melegebb időben meg fordítva. Azt csak gondoltam amúgy,hogy kiszolgálja egész Budapestet. Több szemét égető kell nincsen mese mert nem fog mostanában megépülni mert már régóta rajta vannak az ügyön :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.01.22 15:52

@Mezei1995: Igen és a az a tendencia, hogy az import igényünk nő! 2018. feléig 6%-kal több áramot kellett importálnunk, mint 2017. feléig. Így 30-32% fölötti már tartósan az áram-import igénye az országnak. A HUHA a fővárost biztosan nem szolgálja ki elektromos árammal, maximum a XV. kerületet (bár hozzáteszem, hogy a távfűtésre is rásegít). Paks II. mielőbbi megépítése illetve a meglévő blokkok üzemidő kitolása elengedhetetlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mezei1995, 2019.01.22 15:40

Magyarország sem áll olyan jól áram ügyileg. Tudtommal Viktorék is vettek külföldi áramot. Mi lenne akkor,hogy ha nem lenne Magyarországon szemét égető üzem. Rosszabb lenne a helyzet. Legalább a fővárost kiszolgálja az égető. Egy gonddal kevesebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html