Drágul a cukor Európában

Miközben a világban több éve nem volt ilyen nagymértékű a cukor túltermelése, a fejlett országokban komoly cukorhiány van, elsősorban a protekcionista agrárpolitikának köszönhetően.
portfolio.hu, 2011. október 19. szerda, 09:29
Fotó: Napi.hu

Mind az EU-ban, mind az USA-ban a magas vámok és a visszaeső termelés következtében kialakult cukorhiány miatt a helyi árak jelentősen meghaladják a világpiaci árat - írja a Bloomberg.

Miközben a világban évek óta nem látott árubőség uralkodik a cukor piacán, Európában hiány van a mezőgazdasági terményből. A nagy élelmiszergyártó vállalatokat tömörítő Európai Cukor Használók Bizottsága szerint az EU-ban a cukor kínálat 1,1 millió tonnával marad el a kereslettől, főként az Uniós vámok miatt. Mindeközben a világban dúl a bőség, a termelés idén 5,32 millió tonnával haladhatja meg az összkeresletet a Macquarie Group becslése szerint. Az európai készletek a múlt havi 1,92 millió tonnáról egy éven belül 1,24 millió tonnára csökkenhetnek, miközben a Cukor Használók Bizottságának becslése szerint 1,8 millió tonnára lenne szükség az esetleges import hiány kivédéséhez.

Az EU második éve tartó cukor hiánya annál érdekesebb, hiszen a világ egykori második legnagyobb cukor-exportőre nagyjából 5,2 milliárd eurót költöttek 2006 óta a cukor ipar leépítésére, miután a WTO úgy határozott, az EU támogatott áru nyersanyagokkal halmozza el a világpiacot. A cukoripar leépítését viszont nem kísérte a külső vámok leszállítása, így az európai fogyasztóknak nagyjából 60 százalékkal többet kell fizetniük az édesítőért a világpiaci árnál. A probléma megoldása érdekében az Európai Bizottság az ipari felhasználásra (például etanol gyártásra) használt cukor egy részét a fogyasztókhoz terelné, míg növelné a vámmentesen behozható cukor mennyiségét.

Hasonló cipőben jár az USA is, ahol a farmerek védelmében felállított magas vámok, és a fagyok és heves esőzések miatt visszaesett termelés 1960 óta nem tapasztalt alacsony szintre apaszthatja az amerikai cukor készleteket. Az USA-ban a cukor az egyetlen olyan fontosabb mezőgazdasági termény, amelyre import kvótát határoztak meg. Miközben tehát a cukor márciusi határidős világpiaci ára 27,6 cent fontonként, míg az amerikai belföldi ár jelenleg 38,25, az európai 31,8 cent fontonként.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

yooseph, 2011.10.19 15:06

Ameddig Magyarország importra szorul addig sok jóra nem kell számítani.
Ha esetleg vissza is szereznénk cukorgyáraink egy részét és felfuttatnánk a termelést az unió úgysem adna nagyobb kvótát az országnak.
A cukor ára az átlag fogyasztónak a termékek árában jelentkezne, hiszen egy évben kb. 1 kg cukrot fogyaszt el a háztartásában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csoro21, 2011.10.19 10:43

T.Szerkesztő hölgy,úr.A Magyar ember Forintban és Kilogrammban szeretné tudni,hogy mire számíthat.Tudom,hogy fenti cikkük a népesség 5%. Tőzsdén jártas olvasóknak íródott de a 95%. legalább zárójelben felvilágosíthatnák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html