Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A román energiafelügyelet (ANRE) bejelentette, hogy április 1-el 2 százalékkal emelik a lakossági és 5 százalékkal az ipari fogyasztók gázdíját, azonban a villanyáram ára változatlan marad - jelentette a Balkans.com.

Nicolae Havrilet, a szervezet vezetője elmondta, hogy a földgáz árának emelése azt a menetrendet követi, amiben megállapodtak a nemzetközi partnerekkel. Az ipari fogyasztók 5 százalékos gázdíj növelése azonban kizárólag a szabályozott piacra vonatkozik, amely az egésznek csak 15 százalékát teszi ki, a szabadpiaci árak a kereslet-kínálatnak megfelelően alakulnak.

A bolgár állami energiabizottság szerint a közeljövőben csak a gázárak emelésével kell számolni, az áraméval nem - sem most, sem a jövőben. Ezt azért tartották fontosnak hangsúlyozni, mert egy kormány már belebukott a villanyáram drágulása miatt kitört zavargásokba. A bolgár naperőmű szövetség képviselői ugyanakkor a Novinite szófiai hírügynökség szerint úgy nyilatkoztak, hogy az év végére 13 százalékkal fog drágulni az áram.